Az IBM szuperszámítógépével elemzik az emberi génállományt<br/>

Vágólapra másolva!
Az ember genetikai információnak feltérképezése után a tudósoknak olyan technológiára van szükségük, amellyel hatékonyan elemezni tudják az adatokat. A NuTec cég ígérete szerint az IBM egyik leggyorsabb szuperszámítógépével felfegyverkezve a betegségek hátterében rejlő génkombinációk 447 év helyett 1 hónap alatt megfejthetővé válnak.
Vágólapra másolva!

Az IBM már meg is kezdte a hihetetlen számítási teljesítménnyel rendelkező komputer összeszerelését, amely egyetlen másodperc alatt 7500 milliárd művelet elvégzésére lesz képes. A számítógép-óriás paraméterei alapján biztos helyet tudhat magáénak a világ tíz leggyorsabb szuperkomputerét tartalmazó listán.

A szuperszámítógép a Human Genome Project által nemrég megállapított DNS-bázissorrend egészében igyekszik majd megtalálni azokat a géneket, illetve ezek kombinációit, amelyekről bebizonyítható, hogy együtt felelősek egy-egy betegség kialakulásáért.

Becslések szerint egy ekkora munka elvégzésére egy átlagos számítógépnek 447 évre lenne szüksége - közölte Micheal Mott, a genetikai adatbázishoz szoftvert fejlesztő NuTec vállalat szóvivője. Mott elmondta, az általuk kidolgozott keresési és összehasonlítási algoritmussal, valamint az IBM szuperszámítógépével ez az idő mindössze 1 hónapra rövidül.

A NuTec maga nem vesz részt közvetlenül a kutatásban, ugyanis a cég kizárólag technológiai oldalról segíti a tudósok munkáját. Az IBM szuperkomputer gépidejét és a rajta található speciális szoftvereket bérbe adják azoknak az egyetemi kutatóközpontoknak és vállalatoknak, amelyek az emberi génállomány felderítésére szakosodtak.

Az egyes betegségeket okozó génkombinációk elemzése több embertől vett genetikai mintán alapszik. Feltételezések szerint az emberi genetikai állomány (genom) 80-140 000 gént tartalmaz, amelyek esetleges "meghibásodása" felelős lehet rákos megbetegedésekért, szív- és érrendszeri problémákért, valamint más kórokért. A betegségek többségét nem egyetlen, jól azonosítható gén, hanem gének egy csoportja okozza, amely a feladatot jelentősen megnehezíti.

A kutatók reményei szerint a gigabájt méretű adatbázisok összehasonlításával, elemzésével nem csak a gének elhelyezkedését, de az egyes betegségeket okozó kombinációkat is képesek lesznek megállapítani, amely mindenképpen áttörést jelent az orvostudomány történetében.

Az IBM által felajánlott szuperszámítógép egyébként 1250 eServer füzére, amelyeken a Kék Óriás DB2 nevet viselő adatbázis-kezelője fut. A rendszer 2,5 terrabájt memóriával, 50 terrabájt háttértárral és nagysávszélességű hálózati infrastruktúrával rendelkezik. A NuTec elemző-szoftverei az interneten keresztül is elérhetőek lesznek, így a programba a kutatók a világ bármely pontjáról bekapcsolódhatnak.

Michaleczky Péter

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről