Kismértékben nőtt a modemes netforgalom

Vágólapra másolva!
A dial-up internetforgalom időtartama csekély mértékben, de emelkedett, 10 ezerrel nőtt az ISDN-vonalak száma, s vezetékes készülékről leginkább mobilra küldenek SMS-t - többek között ezek a megállapítások olvashatók a HíF negyedéves monitoring jelentésében. 
Vágólapra másolva!

A Hírközlési Felügyelet (HíF) 2003. első negyedévi jelentése szerint a fővonalszámok alapján a piaci erőviszonyok gyakorlatilag nem változtak 2003 első negyedében. A Matáv az előfizetők 79 százalékát mondhatja magáénak. Az idei év első három hónapjában mintegy 10 ezerrel nőtt az ISDN-vonalak száma az előző negyedévhez képest. 2002 első negyedéhez viszonyítva az egyéni fővonalakról indított internethívások 17 percre rövidültek, míg az üzleti fővonalakról kezdeményezettek időtartama alig csökkent, 8 percen stagnált. A betárcsázós internetforgalom összidőtartama 5 százalékkal nőtt. Az internetforgalom tette ki az összes hívásidő közel egyharmadát.

Vezetékes készülékekről az év első hónapjában összesen mintegy 68 ezer SMS-üzenetet indítottak. A vezetékes telefonról továbbított szöveges üzenetek döntő többségét (94 százaléka) mobiltelefonra továbbították. Mobiltelefonokról ugyanezen időszak alatt 285 millió darab üzenetet küldtek egymásnak az előfizetők.

2003. első negyedév végére az aktív SIM-kártyák száma először haladta meg a 7 milliót. Az előfizetések száma továbbra is erőteljesen nő, a növekedés abszolút értékben azonban elmarad a megelőző év azonos időszakától. 2003. I. negyedév végén a prepaid (előre fizető) SIM-kártyák tették ki az összes előfizetés több mint 78 százalékát, 5,57 milliót. A havidíjas előfizetések száma az elmúlt 1 évben minimálisan növekedett (73 ezerrel), ezzel szemben a teljes piacbővülés 1,68 millió volt, s az aktív előfizetések 7,29 százalékával nem bonyolítottak le beszéd- vagy adatforgalmat. Az elmúlt két negyedév adatai szemben állnak az eddig megfigyelhető tendenciával, mely szerint az átlagos mobilbeszélgetés egyre rövidebb ideig tart, de ez azt is jelezheti, hogy egyre többször, illetve egyre többen használják a mobiltelefonjaikat úgy, mint a vezetékest.

A mobilszolgáltatók hálózatából kezdeményezett bevételt hozó MMS-ek száma 40 293 volt. A csomagkapcsolt GPRS adatátvitelt 48 781 felhasználó vette igénybe az első negyedév során, akik összesen 11 845 976 Mbyte adatforgalmat bonyolítottak le. Ebből az adatmennyiségből 172 084 Mbyte kapcsolódott WAP-eléréshez. A vonalkapcsolt WAP-elérés az aktuális negyedévben meghaladta a 72 millió percet, az átlagos kapcsolat időtartama 5,25 perc volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!