A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tárhelyért hackelt a brit tinédzser

Vágólapra másolva!
Egy brit tinédzsert kétszáz óra közmunkára ítélt a bíróság, mert a fiatal korábban egy amerikai laboratórium rendszerébe behatolva több száz gigabájt zenét és filmet helyezett el s tett elérhetővé barátai számára.
Vágólapra másolva!

A 18 éves Joseph James McElroy egy londoni bírósági meghallgatáson elismerte, hogy 2002 júniusában egy amerikai fizikai kutatóintézet 17 számítógépes rendszerébe tört be - adta hírül a Reuters. A tinédzser a feltört komputereket több száz gigabájtnyi zene- és videofájl raktározására használta, s a rendszeren elhelyezett állományokhoz ismerősei számára is hozzáférést biztosított több mint két héten át. Szakértők szerint hackerek gyakran törnek be vállalati és egyetemi komputerekre csupán azért, hogy jókora zene- és filmgyűjteményüknek tárhelyet találjanak.

McElroy egyébként azt mondta a hatóságoknak, hogy nem volt tudomása arról, hogy egy kormányzati forrásokból működő fizikai kutatólaboratórium rendszerébe hatolt be. Az energiaügyi minisztérium egyébként 38 ezer dolláros kártérítést követelt a fiatalember által okozott kárért, amelynek elhárítása miatt a kutatóközpont hálózatának egy részét három napra le kellett állítani. A tinédzsert az amerikai energiaügyi minisztérium és a Scotland Yard számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlegének közös nyomozómunkája nyomán kerítették kézre, miután 2003 júliusában sikerült azonosítani számítógépének IP-címét.

McElroyt a bíróság a brit számítógépes visszaélésekre vonatkozó törvény megsértésében találták bűnösnek, melynek értelmében akár 5 év szabadságvesztést is kiróhattak volna rá, ám büntetése végül 200 óra közmunka lett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!