A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jönnek a gondolatvezérelt játékok

Vágólapra másolva!
Három cég is előrukkolt olyan számítógépes játékok vezérlésére alkalmas eszközzel, amely teljes játékélményt kínál, használója joystick vagy billentyűzet nélkül,  gondolataival irányíthatja virtuális karakterét.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos játékos többnyire billentyűzettel, egérrel, vagy valamilyen irányítóval vezérli a monitoron vagy tévén megjelenő virtuális karakterét, járművét. Úgy tűnik azonban, hamarosan már a kezüket sem kell használniuk a játék során a játékosoknak, három különböző társaság is bemutatott ugyanis olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik video-, vagy elektronikus játékok a gondolattal történő irányítását - adta hírül az Associated Press.

A speciális vezérlők a kórházakban is alkalmazott elektroenkefalográf - közismertebb nevén EEG - masinákhoz hasonló elven működnek, azaz sapkaszerűen a fejen lehet viselni őket. A méregdrága orvosi műszerektől eltérően a NeuroSky cég vezérlőjének használatához nem kell semmilyen áramot vezető géllel bekenni a játékost, és az agy által kibocsátott elektromos hullámokat a homlokra helyezett elektróda érzékeli.

A rendszer prototípusa egyelőre csak egy nagyon egyszerű játékra alkalmas, cserében viszont olcsó, ára húsz dollár, vagyis kevesebb, mint négyezer forint. Egy Dart Vader-bábúhoz csatlakoztatható, amely kezében lézerkardot tart, ez azonban csak akkor kezd el világítani, ha a játékos egyetlen dologra összpontosít, ha gondolatai elkalandoznak, a fény is kialszik.

Komolyabb megoldást dolgozott ki az Emotiv Systems nevű cég: az ő megoldásuk már nem egy, hanem 18 darab érzékelőt tartalmaz, cserébb viszont bonyolultabb gondolatokat is képes interpretálni, így ha a játékos vidám, karaktere mosolyog, de akár irányítani is lehet vele a virtuális figurát, s a kezek használata nélkül is be lehet húzni vele egy szembe jövő ellenfélnek. A társaság szerint a várhatóan jövőre boltokba kerülő eszköz forradalmasítani fogja a videojátékok használatát, mivel realisztikusabbá teszi majd azokat: egy lövöldözős játékban például egy ideges játékos nehezebben tud majd célozni, mint egy nyugodt, gyakorlott társa. A PlayStation 2 játékgéphez csatlakoztató speciális irányító előállítása egyelőre nem olcsó, mintegy hatszáz dollár, azaz több mint 110 ezer forint, a fejlesztők szerint azonban a tömeggyártás megkezdésével ez csökkenni fog.

Egy másik vállalat, a CyberLearning Technology elsősorban gyógyászati célokra, hiperaktív, autista, vagy valamilyen viselkedési zavarban szenvedő kamaszok kezelésének könnyítésére dolgozott ki hasonló megoldást. A rendszer PS, PS2 és Xbox konzolokkal használható, 2005-ös piacra dobása óta ezerötszáz darabot adtak el, de nem mindegyiket használják a gyógyászatban, az egyik vevő például virtuális golfedzéseket végez vele.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!