Számítógépes kereső a győri köztemetőben

Vágólapra másolva!
Elektronikus úton kereshetik meg szeretteik nyughelyét a győri köztemetőkben a hozzátartozók annak a keresőprogramnak a segítségével, amely digitális térképen mutatja meg az elhunyt sírjának helyét.
Vágólapra másolva!

Az országosan is újszerű megoldást több mint kétmillió forintos beruházással valósította meg az önkormányzati tulajdonú kommunális szolgáltató kft. Kovács Barnabás, a társaság ügyvezető igazgatója szerint a keresőprogram egy nagy méretű adatbázist és egy digitális térképet használ. A köztemetők elektronikus térképen jelennek meg a speciális számítógép monitorán. A térkép adatbázisa összesen mintegy 110 ezer sírhelyet tartalmaz.

A keresés elindításához a "név" mezőben elegendő az elhunyt hozzátartozó vezetéknevének első három betűjét beírni. A program sok nevet ad ki természetszerűleg, azonban a keresés a születés és a halálozás évének, valamint a köztemető nevének megadásával pontosítható, így az eredmény konkrétabb lesz. A keresés végeztével a "térkép" szóra kattintva megjelenik a helymeghatározás. A digitális térképek mozgathatóak, nagyíthatóak.

A keresőprogram és a térképtár használata mellett a program információt ad a temetéssel kapcsolatos ügyintézés rendjéről és a győri köztemetők nyitva tartásáról is. A látogatók az úgynevezett keresőkonzolokon férhetnek hozzá a monitorokhoz a két legnagyobb győri köztemető bejárata közelében nyitvatartási időben.

Kovács Barnabás hangoztatta: a keresőprogrammal feloldható az a probléma, hogy az eligazítást segítő gondnok munkaideje rövidebb a temetők nyitvatartási idejénél. Mostantól digitálisan azok is tudnak tájékozódni, akik a késő délutáni órákban akarnak egy-egy szál virágot elhelyezni barátaik, ismerőseik, egykori tanáraik nyughelyén - mondta az igazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!