A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Japánban GPS segítene meggátolni az influenza terjedését

Vágólapra másolva!
A Japán Belügyi és Kommunikációs minisztérium idén ősszel  kezdi tesztelni azt a kísérleti rendszert, amely a GPS-el felszerelt mobiltelefonok segítségével folyamatosan figyeli a tulajdonos pozícióját és rövid szöveges üzenetben tájékoztatja arról, ha influenzával diagnosztizált személlyel találkozik.
Vágólapra másolva!

A tervezett rendszerhez a mobilszolgáltatók pontosan tárolják azokat a helyeket, útvonalakat, melyeket ügyfeleik bejárnak. Ha az adatbázisban szereplő személyek bármelyike elkapja a betegséget, akkor a rendszer végignézi a tárolt útvonalakat és figyelmezteti mindazokat, akik a közösen használt tömegközlekedési eszközön vagy nagyobb rendezvényeken találkozhattak a vírusgazdával. Az értesítő SMS nem csak azt azt tudatja a felhasználókkal, hogy hol és mikor futhattak össze az influenzával fertőzött személlyel, hanem egészségmegőrzési tippeket is ad majd.

A tesztben 2000, vidéki és városi környezetben élő önkéntes vesz majd részt. A kísérlet elsődleges célja, hogy ellenőrizzék a GPS rendszer pontosságát, megbecsüljék a várható költségeket és megtudják, mennyire hatékonyan használható egy ilyen rendszer fertőzések terjedésének megakadályozására.

Hogy egy ilyen rendszer hatékonyan működhessen a hatalmas Japán metropoliszokban, milliónyi olyan előfizető részvételére lenne szükség, akik beleegyeznek mozgásuk folyamatos követésébe, tárolásába. A Japán minisztérium természetesen az adatvédelmi aggályokkal is foglalkozik, külön kutatás indul a személyes adatok megosztásával szembeni ellenszenv szintjének felmérésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!