Kissé ropog, de korrekt a kínai okosmobil

Zte skate, mobil telefon
Vágólapra másolva!
Az előző karácsony egyik slágere volt a kínai ZTE olcsó okostelefonja: idén a cég a nagyobb képernyővel és erősebb hardverrel modellel akarja meghódítani a mobiltelefonra csak kisebb összeget szánni hajlandó vásárlókat. Megvizsgáltuk, hogy jó vételnek bizonyul-e a feltöltőkártyás konstrukcióban már negyvenezer forintért elvihető ZTE Skate beszerzése.
Vágólapra másolva!

Rendkívül alacsony ára miatt a tavalyi karácsony egyik slágermobilja volt a ZTE Blade, amely sok ember első okostelefonjává vált. Kevesebb mint kilenc centiméteres LCD-vel szerelt elődjéhez képest jócskán megnőtt a ZTE Skate képernyője, ezt a készüléket ugyanis 4,3 colos, vagyis csaknem 11 centiméteres átlójú kijelzővel szerelték fel. Bár ennek 800x480 pixeles felbontása azonos a korábbi modell kisebb képernyőjéével, a képminőség egyáltalán nem rossz, inkább átlagos, színei kissé fakók.

Bár a nagyobb képernyő miatt a telefon méretei és tömege is növekedtek, cserébe sokkal jobban olvashatók a kijelzőn megjelenő tartalmak, legyen szó e-mailekről, Facebook-bejegyzésekről vagy honlapokról. A hatalmas kijelzőnek köszönhetően ezen az okosmobilon nagy méretben jelenik meg a virtuális billentyűzet, amelyen így nagyon kényelmesen lehet gépelni, még egy iPhone-hoz képest is. Az egyetlen kissé zavaró dolog az, hogy az új ZTE képernyőjének üvege kissé matt felületű, ezért használójának ujjbegye kevésbé könnyen siklik rajta, mint más készülékekén.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nem villámgyors, de közel sem használhatatlan

Míg a Blade-ben egy hatszáz megahertzes processzor működött, a Skate-et nyolcszáz megahertzes lapka hajtja meg, de ennek ellenére a működésében nem érzékelhető gyorsulás. Bár a hasonló méretű készülékeket többnyire egy gigahertzes vagy gyorsabb lapka szokta meghajtani, gyengébb hardverével is működőképes. Nagyfelbontású videókat nem ezen a mobilon érdemes nézegetni, de ez ezért az árért ésszerű kompromisszumnak tűnik.

Egyedül az oldalak görgetésénél érződik az, hogy nem egy erőmű hajtja meg a telefont, az ikonok, üzenetek, honlapok nem az iPhone-hoz vagy más csúcsmobilokhoz hasonlóan tökéletes folyamatossaággal, hanem kissé szaggatva jelennek meg és tűnnek el a képernyőről, de végeredményben a használatot ez nem is befolyásolja.

A készüléken a Google Android operációs rendszer viszonylag új, 2.3-as változata fut, így a Skate-et használóknak nem kell nélkülözniük semmilyen funkciót a telefonból, amelyen alapból két gigabájt tárhely áll rendelkezésre a fájlok raktározására, de külön megvehető micro-SD-kártyával ez akár 32 gigabájtig is bővíthető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Van néhány gyengéje

A Skate összerakására nem lehet panasz, külsőre a készülék nem tűnik gagyinak, bár formaterve nem követi a legújabb trendeket. A telefont jól összerakták, de az [origo]-hoz eljutott tesztkészülék jobb alsó sarkánál az akkumulátort védő hátlap mindig ropogott, akárhogy is próbáltuk stabilan rögzíteni - viszont ezen kívül minden más alkatrész stabilan a helyére pattant.

Alacsony ára miatt eleve számítottunk arra, hogy a Skate beépített digitális kamerája nem fog csúcsminőségű felvételeket készíteni, de még így is meglepett, hogy a telefon mennyire rossz minőségű videót rögzít. Szerencsére az állóképekkel jobb a helyzet, az 5 megapixeles fényképezőgép elfogadható - bár nem kiemelkedő - minőségű fotókat készít, ráadásul felszerelték villanóval és automatikus fókusszal is.

Ennyi pénzért nem rossz

Kissé zavarónak találtuk, hogy a telefonba épített rezgőmotor elég szolidan rázza a készülékházat, ezért lehalkított üzemmódban sokszor nem vettük észre a bejövő hívásokat. Az akkumulátoros üzemidő viszont jó volt, egy átlagos nap után, wifit és internetet is használva estére 50-60 százalék körül állt az áramforrás töltöttsége, ami azt jelenti, hogy napi egyetlen töltés mellett biztosan nem fogja használóját cserben hagyni a készülék.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Néhány sorral feljebb említett hibái ellenére a ZTE Skate fapados, de szerethető készülék, főként a könnyen olvasható, és kényelmes gépelést biztosító képernyője miatt, jobb vételnek tűnik a hasonló szegmensben kínált Nokia 500-asnál. Nagyon sok olyan ember van, akik nem akarnak egy vagyont áldozni okostelefonra, de böngészni, levelezni, Skype-olni, facebookozni szeretnének mobiljukon, és időnként a Google Térképet is elérnék arról - erre a feladatra a ZTE Skate is bőven alkalmas. A készüléket egyelőre csak a T-Mobile kínálatában találtuk meg, ahol feltöltőkártyás konstrukcióban - azaz hűség vállalása nélkül - negyvenezer forintért hazavihető, különböző szolgáltatásokra vonatkozó hűség vállalásával azonban akár ingyen is hozzá lehet jutni.

Operációs rendszerGoogle Android 2.3 Viszonylag friss operációs rendszer, minden fontos szolgátlatást tartalmaz.
Processzor800 MHz QualcommA Blade-nél erősebb a hardver, de sajnos nem érződik a működésen, a programokban való görgetés kissé szaggat.
Képernyő4,3 colos (11 cm) kapacitív érintőképernyő, 800x480 pixeles felbontássalNem kiemelkedő, de elfogadható minőségű a képernyő, nagy mérete miatt jól olvasható tartalma.
Külső

Méretek: 126 x 68 x 10,4 mm
Tömeg: 140 gramm
Borítás: műanyag

A nagy képernyő előnye, hogy kényelmes gépelni a jókora virtuális gombokon.
HálózatHSDPA 7,2 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps
Kamera5 megapixeles állóképeket rögzít, autofókuszos, ledes villanó, 320x240 pixeles videót rögzítÁllóképből elfogadhatót, videóból rettenetesen pixeleset rögzít a telefon.
Zene, film, multimédia3,5 milliméteres (minijack) fülhallgatócsatlakozó, integrált rádió,
Memória

2 gigabájt háttértár, microSD-kártyával bővíthető

Kapcsolatok

b és g szabványú wifi (WLAN), saját wifi hotspot létesítése, Bluetooth 2.1, aGPS-vevő, micro-USB-csatlakozó

Akkumulátor1400 mAh, 240 perc beszélgetési idő,200 óra készenlét
Ár40 ezer forint feltöltőkártyás konstrukcióbanEzért a pénzért kevés riválisa van a ZTE Skate-nek.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről