Robotmedúzákkal védenék az amerikai vizeket

Vágólapra másolva!
Hamarosan robotmedúzákkal védhetik az Egyesült Államok partjait, az ország haditengerészete ugyanis ötmillió dollárt különített el a víz alatt közlekedő védelmi gépek fejlesztésére.
Vágólapra másolva!

Új területet nyithat a robotok használatában az USA Haditengerészetének legújabb pályázata, amely víz alatt közlekedő felderítőeszközök fejlesztését tűzte ki célul. A Virginia Tech kutatói a projektre egy olyan emberméretű robotot fejlesztettek ki, ami formáját és mozgását tekintve leginkább a medúzára hasonlít. Fejlesztőinek reményei szerint a robotmedúza nem csak katonai felderítésben, de az óceánfenék feltérképezésében és esetleg az olajszennyezések eltüntetésében is segíthet a jövőben.



Az 1,7 méter magas, 80 kilogramm tömegű robotot 8 kar hajtja, amelyekre egy szilikonernyőt feszítettek, az energiaellátásról hagyományos, nikkel-fémhidrid akkumulátor gondoskodik, amivel a tervek szerint akár hetekig is működik egyetlen töltéssel. A robot a mintául szolgáló szakállas medúza latin nevének (cyanea capitalla) és a robot szó betűinek összevonásából Cyro nevet kapta. A prototípus már vízre bocsátható, de a jelenlegi állás szerint még évekig kell várni, amíg ezek az eszközök bevethetőek lesznek.

A Virginia Tech közben már dolgozik egy kisebb, csupán ökölnyi méretű robotmedúzán is. A Robojelly nevű eszköz különlegessége, hogy hidrogén meghajtású, a kutatók platinaborítású nanocsövekkel vonták be a robot felületét, amelyek a vízben lévő hidrogénnel reakcióba lépve termelik a gép meghajtásához szükséges energiát. Ennek köszönhetően elvileg sem akkumulátorra, sem feltöltésre nem lesz szükség a robot működéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről