A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egy drón szállítja a sört a fesztiválozóknak

sörszállító drón
Vágólapra másolva!
A villámgyorsan kiszállított dobozos sör ejtőernyővel landol a magasból rendelőjénél egy dél-afrikai zenei fesztiválon.
Vágólapra másolva!

A futurisztikus megoldást a jelenleg is zajló dél-afrikai Oppikoppi zenei fesztiválon vezették be, amelynek helyszínén a sátorozók, lakóautóban megszállók vagy az egyszerű látogatók is egyszerűen rendelhetnek maguknak dobozos sört.

Ez a lehetőség csak az androidos okosmobillal rendelkezők számára érhető el, mivel csak erre a platformra készült el a rendeléshez szükséges applikáció. A drón a megrendelő GPS-pozíciója alapján száll a megfelelő helyszín fölé. Ezt követően a sör rendelőjének az applikációból jóvá kell hagynia az ital átvételét, melynek hatására az oktokopter nagyjából tizenöt méteres magasságból ledobja számára a dobozt, amelyre egy kis ejtőernyőt is rögzítettek.

Bár a fesztiválon lévő standokon ennél jóval egyszerűbben is lehet italhoz jutni, a beszámolók szerint a drónos sörrendelés minden egyes alkalommal jókora ovációt vált ki a tömegben. A robotrepülős kiszállítás promóciós célokat szolgál, ezért az így megrendelt sörökért nem kell fizetni.

Bevetésen a sörszállító drón Forrás: Facebook.com/Darkwing Aerial Cinematography

A oktokopter a fokvárosi Darkwing Aerials nevű légifotós cég fejlesztése, amely egyelőre minden egyes útján egyetlen dobozos sört képes magával cipelni, de már dolgoznak olyan prototípus kifejlesztésén is, amely két vagy három italt is képes kiszállítani. Az idei fesztiválon repülő drónt egyelőre kézi vezérléssel, egy emberi operátor segítségével irányítják a célhoz, de a tervek szerint a későbbiekben előzetesen beprogramozott útvonalakon önállóan is közlekedni tud majd.

A gép kijelölt felszállóhelye Forrás: Facebook.com/Darkwing Aerial Cinematography

A megoldás praktikusságán sokat ront, hogy biztonsági okokból a drón egyelőre csak előzetesen kialakított fogadópontokon lehet átvenni a drónos kiszállítással kért söröket, a miniatűr légi járműről nem dobják a tömegbe a sört.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!