A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egy szájton magyar webkamerákkal kukkolhat

Erszébetvárosi Térfigyelő Központ
a képen: speed dome térfigyelő kamera képe 
Budapest, 2014.08.01.
fotó: Marton Szilvia
Erszébetvárosi Térfigyelő Központ a képen: speed dome térfigyelő kamera képe Budapest, 2014.08.01. fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
Több száz hálózati kamerának nem adtak egyedi jelszót, ezért elérheti őket bárki a netről.
Vágólapra másolva!

Az Insecam nevű honlap névtelen működtetői nem hackerek, csupán egy felületet készítettek a nem megfelelően beállított hálózati biztonsági kamerák által jelentett kockázatok demonstrálása céljából.

A Google felé is megnyílhat a kameránk

A Motherboardnak adott nyilatkozatuk szerint az oldal kizárólag automatikus Google-keresések alapján találja meg azokat a hálózati kamerákat, amelyek képéhez hozzá lehet férni. Az ilyen kamerák többnyire ugyanazt a kínai gyártmányú hardvert használják, képüket pedig webes felületen nézheti meg a tulajdonos.

A webes felület elérhetőségeinek paramétereire rákeresve lehet megtalálni az esetek döntő többségében valószínűleg nem közszemlére szánt élőképet. Az oldal megmutatja a kamera megközelítőleges elhelyezkedését is egy Google Térképen, és listázza azt is, hogy milyen alapbeállítási jelszóval lehetett hozzáférni - ilyen például az "admin", vagy az "12345".

Kamerák képe az Insecam.com-on Forrás: Insecam

402 magyar kamera

A hálózati lekérések alapján valószínűleg Oroszországban működő szájton e sorok írásakor 402 darab kamera képe érhető el. A lekérések lassan töltődnek be, mert a kamerák többsége egyszerű, otthoni netkapcsolaton működik. Szúrópróbaszerűen végzett tesztünk során a legtöbb kamera valamilyen üzlethelyiségben, irodában működött, más kamerák viszont egy-egy lakás belsejének egy részét mutatták.

Az oldal a világ minden tájáról több tízezer kamera képéhez nyújt hozzáférést. Többször is előfordult már, hogy egy-egy kameratípushoz egy szoftveres hiba biztosított illetéktelenek számára hozzáférést, az oldalon lévő kamerák esetében azonban a helytelen beállítás teszi ezt lehetővé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!