Nem a legerősebb, de otthoni munkára és játszani is jó lehet: Lenovo Yoga S740 laptop

Lenovo, Yoga, S740, laptop, intel, teszt
Általános hétköznapi használatra remek választás lehet.
Vágólapra másolva!
A Lenovo óriásira hizlalt notebook-hadseregében a Yoga család képviseli az úgynevezett lifestyle, azaz életmódvonalat az egyszerűbb olcsó célgépek és a szigorúbb külsejű, irgalmatlan teljesítményű üzleti masinák mellett. Ennek tudatában már nem is lephet meg senkit, hogy a kínai konszern óriási figyelmet fordít a Yoga modellekre, hiszen ezek komoly szerepet játszanak az image-építésben, azaz lehetőséget adnak arra, hogy a vállalat termékeken keresztül mutassa meg, hogy mit gondol az iparág evolúciójáról, a dizájnról és a teljesítményről.
Vágólapra másolva!

Ám nem pusztán emiatt vettük nagy érdeklődéssel kezünkbe a család legújabb tagját, az S740 típusjelzésű darabot. A modell ugyanis megkapta az Intel vadonatúj, januárban debütált új processzorát, amely így tehát egy új generáció egyik első tagja.

Új processzor - nagy előnyök

A módosított gyártástechnológiának hála az új, 10. generációs Intel Core i5 processzor teljesítménye nagyobb, ám a fogyasztása kisebb, mint a korábbi változatoké. Emellett az alapkiszerelés részeként támogatja a szintén új, WiFi 6 technológiát, amely a korábbinál kevésbé energiaigényes, és ráadásul az adatátviteli sebessége is nagyobb. Szóval volt értelme a fejlesztésnek, és ez az S740 használata során is meglátszott. Az Intel Iris Plus grafikus chippel és 8 GB RAM-mal megtámogatva egészen kellemes teljesítmény leadására képes.

Lenovo Yoga S740 Forrás: Origo

A 3D tervezőprogramokról, jobb, komplex grafikájú játékokról ugyan továbbra is le kell mondanunk, de a 4K filmek lejátszása, a videóvágás, képszerkesztés gond nélkül működik. Viszont opcionálisan megvásárolható dedikált NVIDIA GeForce MX250 videókártyával, aminek hála a játékokról sem kell lemondani, bár természetesen a direkt erre tenyésztett gamer gépekkel még ilyenkor sem veszi fel a versenyt. Magától értetődően a hagyományos, úgynevezett hétköznapi használatra, tehát netezésre, levelezésre, chatelésre, Facebookozásra is kiválóan alkalmas.

Melegedés, üzemidő, kényelem

Az akkumulátor kapacitása meglepően nagy, 62 Wh-s, ami azt jelenti, hogy ötvenszázalékos fényerő mellett az üzemidő elérheti a 12-14 órát is, ami teljesen jó értéknek számít. Az aktív hűtőrendszer egészen hatékonyan végzi a dolgát, hiszen még ha teljes fordulatszámon pörög a hardver, akkor is csak enyhe melegedés tapasztalható.

Elég vékony a háza Forrás: Origo

A Lenovo hagyományosan nagyon odafigyel a vezérlőperifériákra, így az nem is lepett meg, hogy a billentyűzet ezúttal is gyakorlatilag tökéletes: A szigeteken található gombok nyomásútja megfelelő, ellenállásuk pont jó, és a háttérvilágítás sem hiányzik, ami sötéten nagyon hasznos. A tapipad pedig stabil, nem lötyög nem kopog, viszont sajnos a "valódi" egérgombokat innen is lespórolták a mai trendeknek megfelelően. A webkamera sem hiányzik, de ezúttal is be kell érnünk a HD (1280 x 720 pixel) felbontással, mint a legtöbb notebooknál. Ez igazából érthetetlen, hiszen már a mobilok szelfikamerája is tudja a Full HD-t, semmiből sem állna egy jobb kamerát építeni a hordozható számítógépbe, amit ki lehetne használni a videokonferenciák vagy videotelefonálások során. Sokan ugyanis nagy, 4K tévékre tolják ki ezeket, és azokon bizony a HD már nem az igazi. A beépített audiorendszer által produkált hangerő megfelelő, de hogy ez nem minden, az ezúttal is kiderült.

A hang minősége ugyanis messze van a tökéletestől.

Noha hanghibákat nem tapasztaltunk, ám a basszusok hiánya miatt a megszólalás steril, élettelen és műanyag hatású. Ez a játékokhoz, filmekhez még bőven elég lehet, de a zenehallgatáshoz már mindenképpen szereznünk kell hozzá valami jobb fülest.

Képernyő

A nálunk járt Lenovo Yoga S740 változat Full HD felbontású, 14 inches kijelzőt kapott, de elérhető a 4K-s változat is már, ami azért jól jelzi, hogy hova is pozícionálja ezt a terméket a vállalat. Igazából a Full HD is teljesen rendben van ilyen méretben, a részletesség megfelelő, csak hát ugye nem annyira döbbenetes és mély a látvány. A modell IPS LED LCD képalkotási technológiára épül, azaz az OLED-es riválisokkal ellentétben el lehet felejteni a hibátlan feketét és a végtelen kontrasztot.

Általános hétköznapi használatra remek választás lehet Forrás: Origo

Emellett ennek következtében a színek kicsit fátyolosabbak, mint amit a rivális eljárásnál tapasztalni. A mozgásmegjelenítés kifogástalan, semmilyen elmosódottság, akadozás nem tapasztalható, és az objektumok körül sem bukkant fel remegő auraféleség. A maximális, 400 nites fényerő még sok is az irodába vagy otthon, és ahhoz is elég, hogy akár szabadban is használhassuk nappal a terméket, például egy park padján üldögélve.

Dizájn

Az életmód laptopoknál a külsőre jellemzően kiemelt figyelmet fordítanak a gyártók a kialakításra, és ez a Lenovo Yoga S740 estében sincs másként.

A strapabíró, kellemes tapintású fém készülékháznak nagyon jól áll a matt szürke fényezés, és a szennyeződések sem látszódnak meg rajta.

Az oldalt elhelyezett hangszórórácsok esztétikai funkciót is betöltenek, épp úgy, mint a hangsúlyos zsanér, amely ráadásul nagyon stabilan tartja a képernyőt. A termékről hiányoznak a csicsás díszítőelemek, de ez egyáltalán nem baj.

A billentyűzet jól kezelhető Forrás: Origo

Az összhatás remek, jólesik a szemnek a Yoga S740 látványa, amelyet akár egy komoly üzleti tárgyalásra is magunkkal vihetünk. Legvastagabb pontján is csupán 1,8 centiméter magas, szélessége 32, hosszúsága 21 centiméter, tehát egy átlagos méretű táskába is vidáman befér. Súlya meglepően nagy, másfél kilogramm, aminek hátterében nyilván a fém készülékház áll. De ez azért még bőven vállalható tömeg, nem fog leszakadni a válla, megfájdulnia a keze senkinek, ha mozgatnia kell.

Bizonyítvány

Nem mondanánk, hogy a Lenovo Yoga S740 a világ legerősebb notebookja, de egy lifestyle masinától nem is ezt várja az ember! Hanem szuper üzemidőt, normális teljesítményt, hibátlan képminőséget, korrekt megszólalást és persze remek dizájnt. Mindezt pedig meg is kapjuk ettől a készüléktől, úgyhogy nekünk kifejezetten tetszett.

Sajnos a pénztárcák ennyire nem fognak neki örülni, hiszen konfigurációtól függően olyan 300 - 340 000 forintot kérnek el érte, tehát olcsónak egyáltalán nem neveznénk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről