Kipróbáltuk, mennyire működőképes a Huawei táblagépe a Play nélkül

Huawei, MatePad Pro, Tablet, táblagép, teszt
Huawei MatePad Pro tablet, a kiegészítőkkel.
Vágólapra másolva!
Tavaly folytatódott a trend, és tovább csökkent a tabletek iránti érdeklődés, de így is 144 milliót adtak el világszerte. Érthető módon sok olyan cég van, amely úgy érzi, hogy érdemes erre a területre is fókuszálni, köztük a Huawei, amely időről-időre előáll új termékeivel. 
Vágólapra másolva!

A konszern egyik legfrissebb terméke a MatePad Pro, amelynél a mérnökök érezhetően ráfeküdtek arra, hogy egy olyan terméket tegyenek le az asztalra, amely akár a hagyományos notebookok kiváltására is gond nélkül alkalmas lehet. Ennek érdekében pedig hozzácsaptak néhány kiegészítőt, így teremtve egy kisebb mobil ökoszisztémát. Lássuk, hogy mennyire életképes ez a koncepció, hogy lehet-e keresnivalója a Huawei MatePad Pro táblagépnek!

Az alapok

Tudták a Huaweinél, hogy ha az alapok nem jók, azaz maga a táblagép vacak, akkor megette a fene az egész világmegváltást, és ennek jegyében alakították ki a hardveres hátteret. A legmodernebb, 7 nanométeres gyártástechnológiájú, házon belül készülő, 8 magos Kirin 990 processzor mellé 6 GB RAM-ot és egy Mali-G76 grafikus chipet pakoltak, ami komoly erő leadására képes.

A teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu tesztprogramon 440000 pontot mértünk, ami nagyjából a tavalyi Samsung csúcstelefon a Galaxy Note 10+ szintje.

A gyakorlati próba során is azt tapasztaltuk, hogy a termék a szokásos tabletes feladatokat gond nélkül megugorja. A legjobb grafikájú, trendi játékok, 4K videók, képszerkesztők és irodai alkalmazások futtatása is problémamentes, és persze a térkép-, illetve navigációs szoftverekkel is boldogul. Akár még a videóvágás is szóba jöhet, viszont a Full HD-nál nagyobb felbontású anyagokat itt már el kell felejteni, ezekhez azért már nincs elég kraft.

Huawei MatePad Pro tablet, a kiegészítőkkel. Forrás: Origo

A gyártó a termékkommunikációban azzal kecsegtet, hogy az eszköz a hagyományos számítógépekhez hasonló módban is futtatható, akár multitasking munkavégzést is lehetővé téve. Az tény, hogy ennek támogatását szoftveres megoldották, de a beépített hardver több erőforrás igényes munkafolyamat egyidejű futtatását már nem nagyon teszi lehetővé. Magyarán ilyenkor előfordul, hogy akadásba, mikrofagyásokba futottunk bele, vagy, hogy hosszú másodpercekig gondolkodott a masina. Ráadásul ez az említett "PC mód" nem annyira kiforrott, mint a nagy rivális Samsung-féle DEX, ami meglátszik a felépítésben és az elérhető opciókban egyaránt.

Kijelző

Szokásos méretű, azaz 10,8 hüvelykes, 2560 x 1600 képpont felbontású kijelzővel látták el, ami kellően nagy részletességet szavatol. A baj nem is ezzel van, hanem az alkalmazott IPS LED LCD kijelzőtechnológiával, amin a jobb telefonjainál már túllépett a Huawei és helyette OLED-et alkalmaz. És bizony az is tény, hogy a Samsung a hasonló kategóriájú táblagépeinél már OLED-ben gondolkodik, és nem is véletlenül. Az IPS LED LCD ugyanis nem képes a tökéletes fekete, és ezáltal a végtelen kontrasztarány megjelenítésére, valamint az állandó háttérvilágítás miatt érzékelhető egyfajta enyhe fátyolosság. Ehhez ugyan hamar hozzászokik a szem, de bizony, ha egy OLED-es tablet mellé tesszük, akkor látványos a különbség.

Munkában a Huawei MatePad Pro. Forrás: Origo

A képfrissítési ráta "csak" 60 Hz, amivel elmarad a mai csúcsmobiloktól e téren, és ez csak azért baj, mert egyre többen használnak profi szintű játékra táblagépet a nagy képernyőméret miatt. És bizony olyankor jól jött volna a nagyobb képfrissítési frekvencia, pláne, hogy a vas is elég erős ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő számú képkockát másodpercenként. A maximális fényereje 540 nit, ami tökéletesen elég ahhoz, hogy szabad téren, napfényben is lehessen normálisan használni a terméket.

Hang, kamera, akksi

A beépített hangrendszert az audió specialista Harman Kardon készítette, de ez nem nagyon hallatszik. A hangerővel ugyan nincs gond, a termék képes megtölteni egy szobát hangokkal, álm megszólalás ugyanúgy tompa, steril, művi, mint szinte minden táblagép esetén. Ez persze annyira azért nem meglepő, hiszen a hangkamrák egyszerűen kicsik, a testes, ízes basszusok megteremtése egyszerűen fizikai korlátokba ütközik. Mindenesetre az is tény, hogy durva hanghibákat nem tapasztaltunk, percegéstől, zizegéstől, rezonanciából fakadó zörgéstől is megkímélt.

Netezésre kiválóan alkalmas! Forrás: Origo

A tableteket jellemzően nem nagyon használják fotózásra és videózásra, és ez e masinán is meglátszik. A hátlapi, 13 megapixeles egység nem nagy durranás: világosban egész jó képeket és videókat (akár 4K-ban is) lehet vele készíteni, de extrákat nem kínál, és a sötétet is nehezen tolerálja. Ezt a szelfikameráról is el lehet mondani, azzal a kiegészítéssel, hogy itt be kell érni 8 megapixellel, és maximum Full HD felbontással.

A kijelzőbe vágott szelfikamera modern hatást kelt. Forrás: Origo

7250 mAh kapacitású akksival látták el, és ha belegondolunk, hogy a telefonok között vannak olyanok, amik akár 5000 mAh-s teleppel rendelkeznek, akkor bizony jogos a felvetés, hogy lett volna hely egy kicsit bikább akkumulátornak is. Így viszont be kell érni maximum 10 órás üzemidővel, ami nem rossz érték, csak hát olyan átlagos, és ezzel egy komoly ziccert hagyott ki a Huawei.

A gólokra pedig nagy szüksége lenne a Huawei-nek, a Kína és USA között zajló kereskedelmi háború következtében ugyanis a cég új eszközeinél le kell mondani a Google szolgáltatásokról. Ez a hétköznapi használat során annyiban jelentkezik, hogy nincs a már megszokott Google Play, hanem ehelyett a Huawei saját alkalmazásboltjából kell letöltögetni a szoftvereket. Ennek a kínálata azonban jóval kisebb, és pont a már említett korlátozások miatt egy csomó fontos app és funkció (Netflix, YouTube, Gmail, Revolut, Térkép, Utcakép stb.) hiányzik. Ezek közül jó néhány beszerezhető alternatív forrásból, a tiltásokat megkerülve, de ezek megtalálása bizony igényel némi extra szakmai ismeretet. Szóval az "átlagember" vagy "laikus felhasználó" számára a dolog nem egyszerű, és ráadásul még ha meg is vannak a szükséges applikációk, a korábban a Google rendszerében megvásárolt javakról le kell mondani.

A kamerás tulajdonságai nem kiemelkedőek. Forrás: Origo

A Huawei kőkeményen dolgozik, hogy csökkentse a szankciókból fakadó hátrányt, de még sok dolguk. Viszont ha valaki rászánja az időt és energiát, hogy megtalálja a számára fontos alkalmazásokat vagy azok egyenértékű pótlékát, akkor azért már egyáltalán nem tragikus a helyzet.

Kiegészítők és külső

Tablet fronton nem könnyű a dizájnerek helyzete, hiszen kevesebb mozgásterük van, mint a telefonok esetén. A Huawei mindent megpróbált azért, hiszen a kávák jó vékonyak, vastagságuk nem éri el a fél centit, a szelfikamerát pedig a kijelzőbe vágták, ami 2019-ben volt nagy durranás az okostelefonos szektorban. Ettől függetlenül nem állítanánk, hogy sikerült forradalmi külsőt alkotni, a MatePad Pro azért elég könnyen összekeverhető ezernyi más társával. Az pedig egyenesen vicc, hogy a hagyományos fejhallgató csatlakozót lespórolták róla. Ez egy idétlen trend mobil iparágban, jobb lenne egyszer és mindenkorra elfelejteni. Az összeillesztések pontosak, a fogása kényelmes, a gombok jó helyen vannak és nem is lötyögnek, de ez azért ezen a szinten már alapelvárás.

A termék mellé kaptunk két kiegészítőt, egészen pontosan egy klaviatúrát, és egy aktív tollat. Mindkét eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül kapcsolódik a tablethez, elég csak a mágnesek segítségével összecuppantani őket, és ezt követően teljesen automatikusan felismerik egymást. E két periféria segítségével szeretné még sokoldalúbbá tenni a terméket kínai vállalat, és végül is e törekvéseiket siker koronázta. A szigetes elrendezésű billentyűzet gombjainak ellenállása és nyomásútja megfelelő, és tényleg sokkal jobb használni, mint a virtuális klaviatúrát. Viszont az is tény, hogy a méretből fakadó adottságok miatt túl közel van egymáshoz a két kéz, az ujjak sokszor összeérnek, emiatt hosszú távon kényelmetlen a gépelés. Arra nagyon jó ez a kiegészítő, hogy megírjunk egy emailt, vagy rövid szöveges üzeneteket váltsunk, de komoly állandó munkára nem alkalmas.

Íme a toll. Forrás: Origo

Az M-toll névre hallgató toll egy aktív kiegészítő, amely rengeteg különféle típusú, karakterisztikájú rajzeszköz modellezésére képes, úgy hogy 4096 nyomásérzékenységi szinttel rendelkezik. Ennek köszönhetően pedig akár profi grafikai munkákhoz is használható. A fogása kényelmes, és vezeték nélkül tölthető, úgy hogy az energiát a tablettől kapja, úgyhogy mindent összevetve ez egy kifogástalan periféria.

Bizonyítvány

Meglehetősen vegyesek az érzéseink a Huawei MatePad Proval kapcsolatban. A hardver ugyanis bivalyerős, nagyon jó alapokat ad, viszont a kijelző nem különösebben kiemelkedő, az akksi átlagos, mint ahogy a hangrendszer is.

A mellé pakolt kiegészítők jól használhatóak, ám ettől függetlenül az az érzésünk, hogy ez a termék egyszerűen nem képes kiváltani egy "igazi" hordozható számítógépet, a Google szolgáltatások hiánya pedig továbbra is kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésére készteti a felhasználót.

250 000 forintos árával így a versenyképessége megkérdőjelezhető, bár a mai mezőnyben ez az összeg a tudásának bőven megfelel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről