Túl nagyra hízott, feldarabolnák a Facebookot

Facebook, érdekes, tény, Mark, Zuckerberg
2010-ben készítettek egy filmet Mark Zuckerbergről, és a Facebook alapításáról. Zuckerberg gyűlöli a filmet, és hazugnak tartja.
Vágólapra másolva!
Több állam főügyésze és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is pert indított a Facebook ellen. Az Egyesült Államokban egyre kevésbé tolerálják a Facebook viselkedését, ami megfojtja a piaci versenyt.
Vágólapra másolva!

Több bíróság és szervezet is nekiment újra a Facebooknak annak érdekében, hogy elérjék a vállalatóriás szétdarabolását. New York állam főügyésze, Letitia James egy nagyon komoly trösztellenes per benyújtását jelentette be a bíróságon, amihez 47 másik állami vagy regionális főügyész csatlakozott, így tehát a dolog súlya nem éppen kicsit.

A pereskedés mögött a Facebook folyamatos hízása áll, egészen konkrétan az olyan ügyek, mint amikor a vállalat 2011-ben egy milliárd dollárért megvásárolta az Instagramot, valamint később a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást is. A perhez csatlakozó főügyészek szerint emellett a Facebook arra használja az erejét, hogy megfojtsa a rivális szolgáltatásokat és torzítsa a piaci versenyt.

Mindez nem véletlen, ugyanis a viszonylag nyilvánvalónak tűnő helyzet mellett maga a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is írt erről egy e-mailben, mely később az Egyesült Államok Kongresszusának trösztellenes bizottsága elé került. Ebben a Facebook akkori pénzügyi igazgatójának, David Ebersmannak azt írja, hogy a felvásárlásokkal le lehet szerelni az ellenfeleket, és az általuk kitalált újdonságokat beépíteni a saját rendszereikbe, mielőtt egy másik feltörekő vállalat ezeket sikerre tudná vinni.

Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Ezt úgy is lehet nézni, hogy valójában időt vásárolunk. Ha bizonyos ellenfelek fel is bukkannának, az olyan vásárlásokkal, mint az Instagram, a Path, vagy a Forsquare több mint egy évnyi előnyt ad nekünk, hogy beépítsük a funkcióikat, és azokat a széles felhasználói bázisunkon bevessük. Ha ezeket a funkciókat beépítjük, akkor a feltörekvő új termékek nem fognak tudni megkapaszkodni, hiszen már széles körben használni fogjuk a mechanizmusaikat" - írta akkor Zuckerberg.

Később valószínűleg rájött, hogy ezt így ebben a formában talán nem kellett volna kimondani, úgyhogy egy órával később egy újabb e-mailben korrigált, ahol a következőt írta: "Ezzel nem arra akaruk utalni, hogy csak azért vesszük meg őket, hogy ne tudjanak velünk versenyezni".

Akárhogy is, egészen biztosan szorul a hurok a vállalat nyaka körül, ugyanis ugyanaz a napon, amikor a New York-i főügyész elindította a pert, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szintén beperelte a Facebookot, szinte pontosan ugyanolyan indokok miatt. A különbség annyi, hogy az FTC egyértelműen és közvetlenül azt kéri a bíróságtól, hogy darabolja szét a Facebookot, és válassza le külön cégekbe például az Instagramot és a WhatsAppot.

A két ügynek egy másik fontos aspektusa a felhasználók személyes adatainak védelme.

A New York-i főügyész keresete külön kitér arra, hogy érdemes megvizsgálni, a felvásárlások nyomán ezek a szolgáltatások nem váltak-e rosszabbá a felhasználók számára, és nem utolsó sorban azt is meg kellene nézni, hogy mi történik a személyes adatainkkal. Így tehát az ügy részét képezi az is, hogy a Facebook miként használta fel több milliárd ember adatait annak érdekében, hogy ennek segítségével is torzítsa a piaci versenyt.

Érdemes visszaemlékezni, hogy mind az Instagram, mind pedig a WhatsApp eredeti készítői elhagyták az általuk létrehozott vállalatokat a felvásárlás után, és különösen a WhatsApp-alapítő Brian Acton szólalt fel élesen az ellen, ahogy a Facebook a felhasználói adatokat kezeli, és amilyen irányba tervezi elvinni a szolgáltatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!