A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Érdemes vajon filmnézésre okostelefonokat gyártani?

sony xperia 5 ii
Sony Xperia 5 II
Vágólapra másolva!
A Sony régóta próbálkozik, hogy egy nagyot gurítson végre az okostelefonos iparágban, de az elmúlt évek inkább csak kudarcot hoztak siker helyett. 2020-ban a cég ismét húzott egy váratlant, és az Xperia 5 II személyében egy szokatlan modellt tett le az asztalra. Megnéztük.
Vágólapra másolva!

Kompakt csúcsmodell

Ahhoz képest, hogy manapság a felső kategóriában mekkora lapáttelefonok vitézkednek, a 6,1 inches kijelzővel megtámogatott Sony Xperia 5 II meglepően kompakt. Csupán 15,8 centiméter hosszú, és 0,8 centiméter vastag. Erre ráerősít az is, hogy az általános 16:9 vagy 16:10 képarány helyett az egyértelműen ritkaságnak számító 21:9 képarány mellett tették le a voksukat a döntéshozók. Ennek következtében pedig a készülék kifejezetten karcsúnak tűnik.

E megoldás állítólag a filmezéshez és a játékhoz ideális, de további előnye, hogy akár egy kisebb kéz is képes kényelmesen átfogni, hiszen csupán 6,8 centiméter széles.

Az tény, hogy eleinte fura ez a képarány, de azért hamar meg lehet szokni, a viszonylag kis készülékházért pedig egyértelműen dicséret jár. Pontosan úgy, mint a fejhallgató-csatlakozóért, amelyet, ellentétben a legtöbb mai drága okostelefonnal, innen nem spóroltak le. Mindent mérlegre téve szerintünk egyértelműen jól sült el a Sony terve, hogy szembe mertek menni a trendekkel a kialakítás terén. Fontos megemlíteni, hogy a kijelzőjét a lehető legjobb Gorilla Glass 6 védőüveggel látták el, maga a termék pedig víz és porálló.

Bivaly hardver

A Sony Xperia 5 II a Call of Duty: Mobile hivatalos telefonja lett, azaz biztosak voltunk benne már előzetesen, hogy a hardvert nagyon odatették, és a termék nem is okozott csalódást. Ha nem is a világ legerősebb konfigurációja került bele, azért a Snapdragon 865 proci, a 8GB RAM és az Adreno 650 grafikus vezérlő igen szép teljesítmény leadására képes, amit a szintetikus tesztprogramok is megerősítettek. A gyakorlatban pedig azt tapasztaltuk, hogy villámgyors, a mai követelményeknek maximálisan megfelel, az összes app, játék gond nélkül futtatható rajta. Ez utóbbiaknál a grafikát is csúcsra lehet húzni természetesen. A netezés, chatelés, levelezés villámgyors. A képalkotás során viszont szokatlanul sokat kell néha várni a képek feldolgozására, de itt egy-két plusz másodpercről van szó mindössze, amit azért túl lehet élni.

Sony Xperia 5 II Forrás: Sony

A mindennapi használat során csak enyhe melegedést tapasztaltunk, de ez nem zavaró mértékű. A 128 GB adattárolásra szolgáló memória került bele, ami ma ezen a szinten a kötelező minimum. Ám ennyi hely bőven elég arra, hogy jó ideig ne legyen gond, hogy hova pakoljuk a képeket, videókat és az alkalmazásokat. 4000 mAh-s akkumulátor került bele, ami korrekt, de nem extrán jó kapacitásnak számít ma. Az üzemidő nem kiemelkedő, de nem is gyászos, hiszen használattól függően 8-12 órával számolhatunk. A beépített hangszórója nem valami nagy szám, de ez különösebb meglepetést nem okozott. A hangerő épp hogy elfogadható, de a hang minősége nem az igazi. Kicsit zajos, kásás, emiatt filmezésre, játékra alkalmas, ám zenehallgatásra nem igazán. Persze, ha valaki rádug egy fülhallgatót (akár Bluetooth révén vezeték nélküli úton), akkor máris sokkal jobb lesz a végeredmény.

Remek kijelző

Mint említettük, 6,1 inches, 21:9 képarányú került bele, melynek felbontása 1080 x 2520 képpont. Ez pedig remek részletességet produkál. Az alkalmazott OLED képalkotási technológiának hála a színek gyönyörűek, belülről ragyognak, a fekete sötétebb nem is lehetne, a kontraszt pedig végtelen. A betekintési szög hibátlan, a színtérlefedettség óriási, a fényerő pedig kellően nagy ahhoz, hogy akár napfényben is látható maradjon a kép, és hogy a HDR tartalmak is látványosan jelenjenek meg rajta.

Remek kijelzőt kapott Forrás: Sony

A Sony nem viccelt, mikor azt közölte, hogy ezt a telefont játékra (is) optimalizálták, hiszen a maximális képfrissítési ráta 120 Hz. Azaz ennyi képkockát képes megjeleníteni, ami egyrészt látványos, ha az oldalak görgetésére, lapozására kerül sor. Másrészt pedig a játékoknál kifejezetten hasznos, hiszen amellett hogy folyamatosabbnak érzékeli az agyunk a képet, hamarabb is bukkannak fel a képi információk. Ennek az Én Pici Pónim típusú játékoknál nincs sok jelentősége, de mondjuk a lövöldözős daraboknál a különbséget jelentheti vereség vagy győzelem között.

Kamerás képességek

A hátlapjára három darab 12 megapixeles különálló kamerát építettek, tehát a mai elvárásoknak megfelelően ez a termék is sokoldalú fotózási lehetőséget biztosít a felhasználói számára.

Fotózásra is alkalmas persze Forrás: Origo

A hagyományos főkamera mellett helyet kapott itt egy ultraszéles látószögű, illetve egy telefotó egység is.

Kevés fénynél is lehet vele jó képeket lőni Forrás: Origo

Viszont e két utóbbi sötétben nem igazán jól használható, mert a végeredmény sokszor elmosódott vagy zajos lesz.

De sötétben bele lehet futni azért zavaró képhibákba Forrás: Origo

Az elérhető effektek, képi extrák száma kevés, e tekintetben a Sony egy cseppet lemaradt riválisaitól. A videós képességei nem rosszak, mert bár a 8K opció hiányzik, viszont lehet vele 4K lassított felvételeket is készíteni, és az optikai képstabilizátor sem hiányzik belőle.

Értékelő

Hosszú idő után úgy érezzük, hogy a Sonynak sikerült egy abszolút versenyképes felső kategóriás okostelefont letennie az asztalra. A fotós és videós, valamint energiagazdálkodási képességei nem kiemelkedőek, de e téren is jobban teljesít az átlagnál. Viszont a kijelzője félelmetesen jó, és a teljesítménye is lenyűgöző. Emellett a dizájn is remekül sikerült, nekünk kifejezetten bejött a kompakt, slank kialakítás, hiányzott már egy ilyen viszonylag kisebb csúcstelefon az androidos szektorból. Szép munka, ennek már nagyon ideje volt, bár azért a 360 000 forintos árcédula szerintünk a legelvetemültebb Sony rajongókat is arra kényszeríti majd, hogy aludjanak legalább egy napot, mielőtt megvásárolnák a Sony Xperia 5 II-t.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!