A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Itt az új csúcstelefon, onnan jött, ahonnan nem vártuk volna

Sony Xperia 1 III, okostelefon, android, teszt
Sony Xperia 1 III.
Vágólapra másolva!
Elmúltak már azok az idők, amikor a Sony komoly tényezőnek számított a mobil frontot, de ettől függetlenül a japán cég nem adja fel a harcot. Nagyon dicséretes módon továbbra is rendületlenül próbálkoznak a legelitebb ligában is, amelynek kézzelfogható bizonyítéka az Xperia 1 III nevű termék.
Vágólapra másolva!

A készülék igen sokba kerül, az ára gyakorlatilag félmillió forint, ennyi pénzért pedig már lehetnek az embernek komoly elvárásai. Megnéztük, hogy sikerült-e ezeket megugrani. Az már a termék megjelenésén látszik, hogy nem egy hétköznapi darab, hiszen a megszokottnál jóval keskenyebb, karcsúbb az Xperia 1 III. A gyártó más készülékeinél találkozhattunk már ilyen kialakítással, de a jelenlegi mezőnyben ez a forma szokatlannak és ebből fakadóan figyelemfelkeltőnek számít. De az is tény, hogy a képernyőbe vágott szenzorszigetet ezúttal is elfelejtették, mint ahogy a hajlított készülékházat. Különösebben innovatívnak, előremutatónak a dizájnt nem mondanánk, de azt igen, hogy egy ízléses megjelenésű terméket tett le az asztalra a Sony.

A Sony Xperia 1 III képalkotásban erős. Forrás: Origo

A készülékház megmunkálása kifogástalan, viszont a gombokból egy kicsit sok van, és ezek mérete viszonylag kicsi, és egykezes használat esetén van amelyik nehézkesen érhető el. Szóval az ergonómia nem tökéletes, de tény, hogy a cég korábbi csúcsmodelljeitől eltérően az Xperia 1 III legalább már nem akar állandóan kicsúszkálni a kezünkből. Az is pozitívum, hogy a pornak, karcolásoknak és víznek is ellenáll. Ráadásul a cég jó szokását megtartva nem spórolta le a masináról a fejhallgató csatlakozót, szembemenve így a trendekkel. Mindent összevetve a termék külsejére nem lehet különösebb panasz, de nem is voltunk maximálisan elégedettek.

Remek képernyő

A kijelzőre viszont egy paraméter kivételével nem tudunk semmi rosszat szólni. a 6,5 inches OLED képernyő 1644x3840 képpont felbontású, ami kiemelkedő részletességűnek számít manapság. Ennek megfelelően a képi világ borotvaéles, a legfinomabb átmenetek tűpontos visszaadása is megoldott. A maximális fényereje viszont csak 600 nit körül alakul a méréseink szerint, ami viszont kevésnek számít ezen a szinten, azaz jelentősen elmarad attól, amit a közvetlen vetélytársai produkálnak. Emiatt pedig hiába a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelése, a HDR effektus egyszerűen nem annyira látványos, mint ahogy várná az ember.

Sony Xperia 1 III. Forrás: Origo

Az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan a színek gyönyörűek, fátyolosságtól mentesek, belülről ragyognak.

A készülék több, mint 1 milliárd árnyalat megjelenítését szavatolja, ami abszolút az első vonalat jelenti ma.

A betekintési szög hibátlan, csakúgy, mint a mozgásmegjelenítés, amelynek során semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk. A készülék maximális képfrissítési rátája 120 Hz, ami kiemelkedőnek számít, és ebből fakadóan a lapozgatás, görgetés a megszokottnál folyamatosabbnak érződik.

Bekapcsolva

Egy ilyen kaliberű okostelefontól ma azt várja az ember, hogy használat terén ne kelljen kompromisszumokat kötnie, és ennek a készülék gond nélkül megfelel.

A hardver (8 magos Snapdragon 888 processzor + 12 GB RAM + Adreno 660 grafikus chip) kegyetlenül erős,

ezáltal a termék gyakorlatilag mindenre alkalmas, amire manapság a mobilokat használni szokták. Villámgyors, a leginkább teljesítmény igényes appok is hibátlanul futnak, ebből fakadóan még jó pár évig biztosan nem kell emiatt lecserélni.

A keret közepesen vékony, képernyőbe vágott szenzorsziget nincs. Forrás: Origo

A 256 GB-os tárolókapacitás kellő, viszont azt meg kell említeni, hogy bizony ha "nagy fordulatszámon" pörög a vas, akkor hamar érezhetően átmelegszik a termék. Ez picit kellemetlen lehet, de ha tokba dugják a mobilt ez egyáltalán nem zavaró. 4500 mAh-s akkumulátorral látták el, ami a viszonylag nagy fogyasztású hardver és képernyő miatt csak átlagos üzemidőt szavatol. Ez pedig a számok nyelvén azt jelenti, hogy használattól függően be kell érni 6-11 órás üzemidővel. A 30 wattos gyorstöltéssel nagyjából másfél óra alatt tölthető tele a telep, ami teljesen vállalható időtartam, és ráadásul ezt a folyamatot úgy tervezték meg, hogy kímélje az akkumulátort. A beépített hangszórói hozzák a mobiloknál megszokott szintet, szóval ezzel a készülékkel se lehet nagyon zenét hallgatni, ráadásul a hangereje sem kiemelkedő. De azért videózáshoz, játékhoz vagy filmezéshez így is megteszi, és ha csatlakoztatunk hozzá egy fejhallgatót, jobb lesz a végeredmény.

Képalkotás extrákkal

A telefon fotós képességek terén komoly extrákat kínál, ugyanis ellátták egy olyan egyedi kameraszoftverrel, ami a rendes fényképezőgépekhez hasonló beállítási lehetőségeket tesz lehetővé. Így aki akarja, teljesen a saját képére szabhatja a paramétereket, módosíthat az ISO-n, az expozíción, zársebességen, színhőmérsékleten is. Mindehhez pedig egy külön felületet is terveztek, tehát akinek fontos a fotóknál a korlátlan szabadság, az imádná ezt a készüléket.

Nappal pazar a végeredmény. Forrás: Origo

Ezek után már nem lehet meglepő, hogy kamerafronton is magas szintet hoz. A 12 megapixeles főkamerájának rekeszértéke f/1.7, dual pixel fázisfókusszal és optikai képstabilizálással kiegészítve. Ez pedig nappal és éjjel igen jó minőségű képek elkészítését teszi lehetővé.

Az optikai nagyítás jó minőséget produkál. Forrás: Origo

A modell emellett rendelkezik egy ultraszéles látószögű, optikai zoomos, mozgó lencséjű periszkópos kamerával, amivel remek nagyított és makró fotók lőhetőek. Kár, hogy ez utóbbi egységek nagyon kevés fénynél nem teljesítenek igazán jól, mert gyakran előfordul, hogy este vagy sötét helyiségben zajos, elmosódott lesz a végeredmény.

Este is lehet vele remek képeket lőni. Forrás: Origo

A videós képességei figyelemre méltóak, hiszen egyrészt rendelkezik stabilizátorral, ami hatékonyan küszöböli ki a kézmozgásból fakadó hibákat. Bár 8K mód, de 4K-nál akár 120 FPS képrögzítésű sebességű lassított anyagok felvétele is megoldott, és a HDR is támogatott. Az viszont nem tetszett, hogy felvétel közben nem válthatunk át a zoomkamerára, pedig az hasznos lett volna.

Összegzés

Az Xperia 1 III sok szempontból méltó a Sonyhoz: Merész, de vannak érthetetlen gyengeségei, viszont rendelkezik figyelemreméltó extrákkal, és a legfontosabb területeken kétségkívül jól teljesít. Abszolút megállja a helyét a mai csúcstelefonok mezőnyében, ám ez az árán is látszik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!