Crackelt játékot árulhat a Steamen egy francia kiadó

frogwares the sinking city videojáték
The Sinking City
Vágólapra másolva!
Nagyon eldurvult a The Sinking City fejlesztője és kiadója közti viszály.
Vágólapra másolva!

Nem megy simán minden játékipari együttműködés, azonban a Sherlock Holmes-játékokról ismert ukrán Frogwares tavaly megdöbbentő történettel állt elő arról, hogy The Sinking City című horrorjátékát kiadó Nacon (korábban Big Ben) milyen módon bánt és bánik a vállalattal. Állítása szerint a francia cég több alkalommal elfelejtette időben utalni a fejlesztés során a pénzeket, a játék kiadását követően pedig egyoldalú szerződésmódosítással úgy döntött, hogy nem fizet jutalékot az eladások után. Emellett a Frogwares tulajdonában lévő védjegyet illegálisan használva adott ki társasjátékot, és a fejlesztőhöz tartozó domaincímeket is bejegyzett.

The Sinking City Forrás: Frogwares

Mindezek miatt 2019 augusztusában a Frogwares pert indított a Nacon ellen Franciaországban, tavaly augusztusban pedig a legtöbb játékboltból eltüntette a The Sinking City-t. Az utóbbi lépést októberben a bíróság szerződésszegésnek titulálta, de arról még nem született tényleges döntés, hogy a Naconnak van-e joga a saját szakállára újból kiadni a terméket.

Ez nem érdekelte a Nacont, jogi fenyegetésekkel többször is sikertelenül próbálta rákényszeríteni a Frogwares-t a játék Steamre feltölthető változatának átadására, hogy azt maga tegye újból elérhetővé a digitális boltban. Ehhez képest pár napja a The Sinking City váratlanul visszatért a Steamre, ám a Frogwares szerint a Nacon egy warez verziót publikált belőle: a nyomozása alapján a kiadó megvette a játék PC-s verziójának Deluxe kiadását a GamesPlanet áruházban, majd az egyik leánycégével megcrackeltette azt, eltüntetett belőle bizonyos logókat és menüket.

Viszont a Deluxe változatban olyan DLC-k is találhatóak, amelyekhez nincs köze a Naconnak, így mindenképp kalóz verziót árul belőle: csak az alapjáték értékesítésére lehet potenciálisan lehetősége, bár még ezt sem hagyta konkrétan jóvá a bíróság. Hab a tortán, hogy az újonnan kiadott steames verziót olyan régiókban is elérhetővé tette a Nacon, amelyekben nincs joga forgalmazni a terméket.

A Nacon nem kívánta részletezni, hogy miként jutott hozzá a The Sinking City újrapublikált verziójához, álláspontja szerint eddig 10 millió eurónál is több pénzt fizetett ki a Frogwares-nek (az utóbbi szerint ez olyan 1 millió euróval kevesebb a szerződés alapján várhatónál), nélküle sosem jött volna létre a termék, és valójában a Frogwares próbálja utólag a maga javára módosítani a cégek közti szerződést. Azt is tagadja a cég, hogy az általa kiadott The Sinking City tartalmazna bármit is az alapjátékon kívül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről