A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Hivatalos fizetőeszközzé vált a BitCoin

 online aranyláz, bitcoin, virtuális fizetőeszköz
Vágólapra másolva!
Elméletileg bármiért lehet majd fizetni Salvadorban a kriptovalutával.
Vágólapra másolva!

Az ötlet múlt heti bejelentését követően Nayib Bukele elnök máris végigvitte az akaratát a Salvadori Köztársaság országgyűlésén, 62-22 jóváhagyási arány mellett világelsőként hivatalos fizetőeszközzé tette a BitCoint. A közép-amerikai államban 1892-2001 között colón névre hallgatott a helyi pénz, ezt Francisco Flores elnök amerikai dollárra cserélte, emellé jön be most alternatívaként a kriptovaluta.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Getty/George Frey

Bukele elnök szerint nagyon hamarosan a BitCoint teljesen ugyanúgy el kell majd fogadni az országban, mint az amerikai dollárt, így például javak és szolgáltatások vásárlására, adófizetésre is használhatónak kell lennie. Fizetéskor az elfogadó félnek az éppen aktuális amerikai dollár – BitCoin árfolyam alapján kell kiszámolnia, hogy mennyi kriptovalutát kér az ügyféltől. Ettől függetlenül van egy kiskapu a törvényben, az elfogadók visszautasíthatják a bitcoinos fizetést, amennyiben technikailag lehetetlennek bizonyul a tranzakció megvalósítása.

Az elnök reményei szerint a BitCoin hivatalos fizetőeszközzé tétele jelentős mennyiségű befektetést vonzhat az országba, továbbá lehetővé teheti a lakosság széles tábora számára a digitális bankolást. Jelen pillanatban a 6,4 millió lélekszámú Salvador lakosságának 70%-a bankszámlával sem rendelkezik, az ország GDP-jének 20%-át pedig a külföldön dolgozók által hazaküldött összegek teszik ki.

A BitCoin fizetőeszközzé tételének kritikusai nem csak a kriptovaluta árfolyamának törékenységében látnak óriási kockázatot, de szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a salvadoriak javánál mennyire lesznek adottak a bitcoinos fizetés technikai követelményei, például az okostelefon és az internet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!