Jól átverték a csalókat leleplező youtubert

laptop szemüveg fiatal nő zavarodott
Vágólapra másolva!
Tényleg bárki megtéveszthető, egy dörzsölt figura töröltette vele a csatornáját.
Vágólapra másolva!

Akasztják a hóhért típusú helyzet állt elő egy technikai támogatásos csalók leleplezését évek óta sportszerűen űző youtubernél, a hét elején a 3,28 millió követővel rendelkező The Tech Support Scams csatornát üzemeltető Jim Browningot rávette egy dörzsölt csaló, hogy önként törölje a csatornáját.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Hazánkban szerencsére szinte ismeretlenek a technikai támogatásos csalások, ám az észak-amerikai felhasználók átverésére komplett iparág épült az elmúlt két évtizedben. A csalók általában azzal hívogatják telefonon a leendő áldozataikat, hogy a Microsoft vagy egy másik cég ügyfélszolgálatánál dolgoznak, távolról kártevőt detektáltak a számítógépükön. Ezután megpróbálják rávenni őket, hogy biztosítsanak távoli hozzáférést a PC-hez, adatokat lopnak azokról vagy kártevőket telepítenek rájuk. A hírek szerint minden tizedik áldozattól sikerül ilyen vagy olyan módon pénzt kicsalniuk a támadóknak.

A csalókat tőrbe ejtő Browning sejthetően nagy tapasztalattal rendelkezik a kóklerek kiszimatolásában, így a mostani példa is jól mutatja, hogy a józan ész és a tapasztalat ellenére bárki átejthető, csak az emberére kell akadnia. Végig abban a hitben élt, hogy a YouTube ügyfélszolgálatával tárgyal, és ugyan a támadó nem tudta átvenni az irányítást a felhasználói fiókja felett, de rávette őt a csalásokat leleplező csatornájának törlésére.

A részletek nem világosak, Browning egy videóban kívánja majd később elbeszélni a történetet, reményei szerint a napokban a YouTube igazi ügyfélszolgálata képes lesz visszaállítani a csatornáját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről