El kell felejteni a szövegek pixelesítését

unredacter
Akció közben az Unredacter szkript
Vágólapra másolva!
Egyre jobb hatékonysággal fordítható vissza az efféle kitakarás.
Vágólapra másolva!

Időnként bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy érzékenynek tartott információkat tartalmazó fotókat vagy képernyőképeket kíván megosztani másokkal, ilyenkor felmerül az igény a problémás részek kitakarására. Erre többféle módszer is van, az egyik népszerű megoldás a szövegek szimpla pixelesítése, a torzításnak köszönhetően nem lehet kibogarászni az írásjeleket.

Akció közben az Unredacter szkript Forrás: Bishop Fox

A Bleeping Computer beszámolója alapján egyre kevésbé érdemes számítani a módszer működésére, a Bishop Fox biztonsági cég kutatója szerint mostanra jól működő megoldásokat sikerült kitalálni a pixelesítés visszafordítására. Dan Petro a Jumpsec Labs biztonsági cég nyilvános kihívására kezdett foglalkozni a témával, az Unredacter szkriptjével és a pixelesített szöveget tartalmazó képfájl módosításával sikeresen abszolválta a feladatot.

Tapasztalatai alapján meggyőződése, hogy az érzékeny szövegek elrejtése esetén örökre el kell felejteni pixelesítéshez és elmosáshoz hasonló technikákat. A megosztott képfájlokon lévő szövegeket kizárólag fekete csíkos jellegű módszerrel szabad kitakarni, csak így lehet visszaállíthatatlanul megsemmisíteni a rajtuk található információkat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről