A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A TikTok generációnak szánja az új, filmes fényképezőgépét a Pentax

Pentax 17 filmes fényképezőgép
Vágólapra másolva!
A Pentax több mint 20 év után az első filmes fényképezőgéppel próbálja újraéleszteni az analóg világot.
Vágólapra másolva!

A Pentax bemutatta több mint 20 év után az első filmes fényképezőgépét, a Pentax 17-et. Ez az első számú kamera a Pentax Film Project keretében, amelyet 2022 végén jelentettek be, és amelynek egyetlen célja van: filmes fényképezőgépeket fejleszteni a mai TikTok generáció számára.

Pentax 17 filmes fényképezőgép
Pentax 17 filmes fényképezőgép álló képformátummal.

A filmes fotózás az elmúlt években újraéledt, és a Pentax analóg veteránként jó helyzetben van ahhoz, hogy valami újat és érdekeset tegyen le az asztalra a filmes kezdők számára. A Pentax 17: egy új félkockás kompakt filmes fényképezőgép, amelyet a Pentax korábbi és jelenlegi mérnökei fejlesztettek ki.

A félkockás fényképezőgépek a széles körben elérhető 35 mm-es filmet használják, csakhogy a filmtekercsre kétszer annyi felvétel kerül. Akiknek volt régebben filmes fényképezőgépük, azok bizonyára emlékeznek még arra, hogy az ezekbe kapható filmtekercsekre 24 vagy 36 felvételt lehetett rögzíteni – ha jól fűztük be őket. Nos ez a bizonyos félkockás technológia egy 24-es filmtekercsen 48 felvételt biztosít tekercsenként, a 36-oson pedig természetesen 72 felvételt.

Az expozíciók azért foglalnak el feleannyi helyet a filmtekercsen, mert fele olyan szélesek. A normál 35 mm-es fényképezőgép 36x24 mm-es képméretet készített, míg a Pentax 17 17x24 mm-es képmérettel működik. Ebből talán azt is ki lehet találni, hogy ez a képméret ihlette a „Pentax 17” nevet is. 

Fényképek tehát függőleges formátumúak, mintha TikTok képet, vagy Facebook Reels-videókat nézegetnénk. Ebből is látszik, hogy ez a fényképező a fiatalabb generációt próbálja megszólítani, majd azt még meglátjuk, hogy milyen sikerrel. A fényképezőgépet 90 fokkal elfordítva természetesen tájkép módban is lehet vele fotókat készíteni, de valószínűleg, aki ezt a gépet választja, az ritkán fog ilyen képeket készíteni.

A gépet egyébként már hazánkban ismeg lehet vásárolni 225 000 forintos indulóáron.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!