Érkezik az első Thunderbolt 5 dokkoló

intel thunderbolt 5
intel thunderbolt 5
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, végre megkapjuk az első dokkolót. Az első Thunderbolt 5 kábelek már júliusban piacra kerültek.
Vágólapra másolva!

A Kensington bejelentette, hogy az Intel tanúsítványával ellátott SD5000T5 EQ már megvásárolható és ezzel, úgy tűnik, hogy minden riválisát megelőzte a 120 Gbps sebességű, Thunderbolt 5 dokkoló.

Kensington Thunderbolt 5 dokkoló
Kensington Thunderbolt 5 dokkoló
Fotó: PC World 

Az új dokkoló akár három 4K-s vagy két 8K-s monitort is támogat Windowson, vagy két 6K-s monitort az M1 Pro vagy jobb lapkával ellátott MacBook Prókon. Emellett akár 120 Gbps sebességet is kínál a csatlakoztatott perifériák számára – feltéve persze, hogy a számítógépünk rendelkezik Thunderbolt 5 porttal. Legutóbbi információink szerint a Razer Blade 18 egyetlen, 4500 dolláros verziója rendelkezik ezzel a porttal, bár a PCWorld szerint, a 3899 dolláros Maingear ML-17 szintén rendelkezik ilyennel is.

De még ha nincs is Thunderbolt 5, a Kensington egy másik trükköt is tartogat a portok számára. Ez egyike azon nagyon kevés (talán az egyetlen?) Thunderbolt dokkolónak, amely 140 W-os USB-C PD töltést kínál, arra az esetre, ha van olyan laptopunk, amely ennyit tud használni.

A legtöbb 16 hüvelykes MacBook Pro viszont például nem kap 140 wattot, mivel a legújabb modell kivételével mindegyik csak MagSafe-on keresztül támogat ja a 140W-os töltés és a MagSafe nem továbbít adatokat - de a 2021 óta készült modellek legalább 100 W-os teljesítményt képesek fogadni USB-C-n keresztül.

Technikailag az USB-C PD-szabvány már 240W-ig terjed, de még egyetlen vállalat sem szállított olyan töltőt, amely megközelítené, és a dokkolók általában 100W-nál érik el a csúcsot. A HP és a Lenovo rendelkezik olyan dokkolókkal, amelyek egyetlen kábelen keresztül 230W-ot kínálnak, de ezek a kábelek két fejjel rendelkeznek, és konkrét munkaállomásos laptopokhoz készültek, nem pedig szabványosított USB-C laptopokhoz.

A Thunderbolt 5 addig nem lesz igazán izgalmas, amíg nem tudjuk kihasználni az összes sebességét – egyelőre senki nem gyárt például Thunderbolt 5 tárolómeghajtókat. De az OWC most nyitotta meg az előrendeléseket az Envoy Ultra-ra, amely 6000 MB/sec átviteli sebességet és 2024 októberi megjelenési dátumot ígér. Az új Kensington dokkolót még ebben a hónapban piacra dobják 400 dolláros áron, az OWC Envoy Ultra pedig 400 dollárba kerül 2TB vagy 600 dollárba 4TB belső tárhely esetén. Ez utóbbi pedig október végén érkezik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!