A Xiaomi továbbra sem tud hibázni

Xiaomi 14T Pro
Xiaomi 14T Pro
Vágólapra másolva!
Magyarországra is befutott a 14T Pro, amely a sokkal drágább riválisaival is felveszi a versenyt. A Xiaomi megint egy jó telefont tett le vele az asztalra.
Vágólapra másolva!

A Xiaomi hagyományosan az ősz közepén lebbenti fel a fátylat a T Pro sorozatú telefonjainak legújabb tagjairól, és 2024-ben sem tett másként. Ugyanis bemutatta a család legfrissebb tagját, a Xiaomi 14T Pro névre hallgató terméket. Hogy a cégnek a magyar piac milyen fontos, jól jelzi, hogy hazánkban is azonnal elérhetővé tette.  A modelltől nagyon sokat vártunk a széria korábbi tagjainak és a korábban már szállingózó információk ismeretében. 

Xiaomi 14T Pro
Szép, egyszerű vonalakkal operál a Xiaomi 14T Pro.

Kézbe fogva azonnal világos, hogy ez bizony nem egy olcsó darab. Az összeépítés minősége kifogástalan, és tapintásra érződik, hogy minőségi anyagokat használtak, hogy a készülékház alumíniumból van. A modell egyébként kellően strapabíró, hiszen hivatalos vizsgálatok is megerősítették, hogy víz- és porálló, amit az IP68-as tanúsítvány is igazol. 

A Xiaomi e mobil esetében egy szikár, minimalista dizájn irányába lépett el, ami eddig nem igazán volt jellemző a vállalatra. Az biztos, hogy lesznek sokan, akiknek ez tetszik, szóval érhető a döntés. A képernyő teljesen sík, a széleknél sem kerekített, a teljesen homogén hátlapból pedig ellentmondást nem tűrően tör előre a kamerasziget. 

A kijelző remek

Manapság már egy alsó-középkategóriás okostelefontól is alapelvárás a kiváló képminőség, és óriási meglepetés lett volna, ha ezt itt elszúrják. Nem tették. Az alkalmazott AMOLED panelnek köszönhetően az árnyalatok élettel teliek, ragyogóak, a fekete kellően mély. A finom átmenetek és apró részletek visszaadása megoldott, köszönhetően a kellően nagy 1220 x 2712 képpontos felbontásnak. E téren a jelenlegi legjobb készülékektől elmarad, azonban ennek sok jelentősége nincsen a gyakorlati használat során. Nem kell attól tartani, hogy életlen vagy pixeles lesz a kép. Másodpercenként 144 frame, azaz képkocka jelenhet meg a kijelzőn, és ennek köszönhetően idegesítő akadástól, szaggatástól nem kell tartani. 

Fotók & videók

A kínai vállalat számára a fényképezős-videós képességek kiemelt fontossággal bírnak. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy már korábban megállapodtak a terület szakértőjének számító Leica-val arról, hogy közösen fejlesztenek. A mai trendeknek megfelelően már nem csupán egy lencse található rajta. Az álalános használatra szánt kamera mellett ugyanis pakoltak rá egy 2,6x optikai zoommal ellátott, 50 megapixeles telefotó egységet is. Ennek sajátossága, hogy minőségromlás nélkül lehet nagyított képeket lőni, ami akkor jöhet jól, ha nem tudunk elég közel menni a kinézett célponthoz. 

Xiaomi 14T Pro
A kamerarendszere valójában nem négy tagú, az egyik a vaku.

Emellett természetesen nem hiányozhat róla egy ultraszéles látószögű modul sem, ami manapság nagyon divatosnak számít. Ez utóbbi 12 megapixeles, tehát a felbontással ez esetben sincs gond. A sötétben készített fotókkal viszont igen. Hiszen a két extra kamera a gyatra fényviszonyokat rosszul tűri. Ebből fakadóan a velük készített képek csúnyák lesznek sokszor. 

A videórögzítés terén kimagasló képességekkel rendelkezik, és ebben nincs semmi túlzás. Nagyon fejlett stabilizációs technológiával bír, valamint lehet vele piszok látványos lassított anyagokat is készíteni. De nem is ez az igazi pláne, hanem hogy biztosítja 8K videók rögzítését. Ezzel egy olyan szűk kör tagja lett, ahonnan például még az idei csúcs iPhone is hiányzik. 

Használat közben

A Xiaomi 14T Pro esetében elengedte a gyártó a Qualcommot, hiszen a termékbe a MediaTek Dimensity 9300+ nevű chipset került 12 GB RAM mellett. A hardvert a Xiaomi mérnökei csodálatosan finomhangolták, hiszen a modell a vizsgálataink alapján irtózatosan erős.  Kiválóan teljesített a kifejezetten erőforrásigényes játékok, egyéb appok vagy videók futtatása során.

Xiaomi 14T Pro
A menő mesterséges intelligencia funkciók sem hiányoznak. 

A melegedésen viszont még kell dolgozni, mert a tapasztalataink alapján a készülék hajlamos érezhetően átforrósodni. Az egy dolog, hogy ez picit kellemetlen, de ilyenkor a teljesítmény is csökken minimális mértékben. 512 GB tárhellyel látták el, tehát azzal sokáig nem kell foglalkozni, hogy legyen elég hely az applikációknak, fotóknak és videóknak. 

A kapacitással az akkumulátor esetén sincsen gond, hiszen egy 5000 mAh-os lítium-polimer akksit kapott, ami viszont sajnos nem cserélhető. Mi azt tapasztaltuk, hogy a használati idő egy töltést követően nagyobb az átlagnál, és elérheti akár a 14 órát is, ami remek eredmény.

De persze, ha valaki megállás nélkül játszik chatel vagy netezik rajta, akkor sokkal hamarabb lemerül. Viszont az is igaz, hogy legalább a feltöltődés nem tart neki soká. A 120 wattos töltéstámogatásnak köszönhetően alig 19 percre van szüksége a konnektor mellett. 

Xiaomi 14T Pro - összegzés

A Xiaomi 14T Pro egy remek felső kategóriás telefon, amivel nagyon elégedettek voltunk. 329 990 forintot kell érte letenni az asztalra, ami ahhoz képest, hogy egy elképesztően erős mobil, kiemelkedő kamerás tulajdonságokkal, óriási tárhellyel és remek dizájnnal, egyáltalán nem vészes ár. Nagyon elégedettek voltunk vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!