A South Park alkotói a tévéfesztiválon

Vágólapra másolva!
Skóciában, augusztus 25-től rendezik meg a világ első számú tévéfesztiválját, amelyre csak tévés dolgozók léphetnek be - a South Park alkotóinak meghívásával gyakorlatilag elismerték, hogy mi az új trend a televíziózásban. 
Vágólapra másolva!

Az Edinburgh International Television Festival szinte 1976-os megalakulása óta a legjelentősebb tévés fesztiválok közé tartozik - igaz, nincs is olyan sok belőlük. A találkozó presztízsét jelzi, hogy eddig általában csak valóban "komoly" tévéseket, tehát a BBC és más nagy múltú csatornák munkatársait kérték fel előadónak.

Ezért kavart szakmai körökben nagy vihart, hogy az idei eseményre a South Park alkotóit, Matt Stone-t és Trey Parkert is meghívták a szervezők. A botrányhősök az ifjú animációs rendezőknek adják át tudásukat és tapasztalataikat: elmesélik, hogyan készülnek az egyes epizódok és szimulált munkafolyamatokba is bevonják az érdeklődőket.

A fesztivál egyik szervezője, Alison Sharman szerint ezzel gyakorlatilag az új tévés irányvonalat szabják ki. Miután a rajzfilmes fenegyerekek komoly előadást tartanak a világ első számú tévés találkozóján, már a hivatalos szakma sem hagyhatja figyelmen kívül az általuk képviselt trendet.

Rajtuk kívül, a meghívottak között szerepel az Egyesült Államok egykori alelnöke, Al Gore is, akitől egyébként nem áll távol a rajzfilmek világa sem: a Simpson család készítőinek másik remekében, a Futuramában többször is szerepelt vendégként, természetesen ő maga adta a hangját rajzolt alteregójának.

A fesztiválon számítanak az ismeretterjesztés királyának, Sir David Attenborough-nak a megjelenésére is, de a tervek szerint az ITV elnöke, Charles Allen és a BBC-tudósító, Rageh Omaar is tart egy-egy előadást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!