A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Tévétörténeti pillanat lesz a Mintaapák újraindulása

mintaapák
Vágólapra másolva!
Két hét után már gördülékenyen ment az új évad forgatása, amikor az Origo a stúdióban járt. Azt mondták, több hasznos anyagot vesz fel az új stáb, mint az előző évadban. Hamarosan a TV2 képernyőjén lesz a napi sorozat folytatása.
Vágólapra másolva!

Itt egy kávéautomata, ott pár pizzás doboz, mellette pár vaskosabb szövegkönyv: kinn minden olyan, mint a legtöbb forgatáson. Az öltözők ajtaján a színészek nevei, a négy apa, a négy főszereplő saját szobát kapott.

Kamarás Iván, Száraz Dénes TV2

Benn a stúdióban körbejárjuk a díszletet, egymás mellett jól megfér Szabi elegáns ügyvédi irodája, az óvodai terem, széthajigált játékokkal, a falakon több tucatnyi gyerekrajzzal, Janóék lakása vagy épp a pizzéria. Utóbbiban épp munka zajlik, egy karaoke-bulit vesznek fel, Botos Éva énekel tisztán, kellemesen, Mészáros Béla, Kamarás Iván nézik, többek között. A díszlet nagyjából ugyanaz, mint volt, de itt-ott frissítettek a berendezéseken, kicseréltek pár bútort a leállás hónapjai alatt.

Nincs megállás, nincs vakáció

Míg forgatnak, Csányi Márton kreatív producerrel és Szabó Zsolt line-producerrel beszélgetünk. „Sűrű nap ez, de valójában mindegyik nap sűrű, napi 12 órát forgatunk. Heti öt napon van munka, két unittal, de van olyan, amikor az egyik forgat, a másik pihen" – mesélik. (Az „unit" jelen esetben forgatócsoport, azaz egyszerre két helyszínen is megy sokszor a forgatás.)

Polyák Lilla, Kamarás Iván TV2

Rengeteg helyszín van, ahhoz képest, hogy napi sorozatról van szó. „A lakások, az óvoda, a pizzéria itt vannak felépítve, de vannak külső helyszínek, negyven-ötven is. Persze a forgatás üteme nem ugyanaz, ha kinti jelenet van, de ahhoz, hogy változatos, élő legyen a sorozat, arra is szükség van. Attól nem lesz stúdióhangulata. Voltak és lesznek is napi sorozathoz képest különleges jelenetek, például amikor helikopterezni mentek a szereplők, vagy most a baleset az építkezésen, amit kaszkadőrrel vettünk fel" - emlékeznek.

Jobb most a tempó

Mivel napi sorozatról van szó, sok hasznos percet kell felvenni egy nap alatt. „Vannak új színészeink, a gyártásban is vannak új kollégák, a rendszernek tehát össze kellett állni, de már most több hasznos percet produkál a stáb, mint a leállás előtt. Fel kell venni egy epizódnyit egy nap, de a lényeg, hogy a heti, havi terv megvalósuljon.

mert akkor működik jól egy csapat, ha heti két nap pihenőt kap. Kell a színésznek és a stábnak is. Amúgy pedig rengeteg vezető színész van itt, nem csak ez az életük, ott vannak nekik a próbák, az önálló estek, a színház, a szinkron, ehhez pedig igazodnunk kell" – meséli a két szakember.

TV2

Több mint 150 ember dolgozik a Mintaapákon, nagyjából kétszer nyolcvan fő forgat. Négy rendező van a második évadban: ahhoz, hogy valaki rendesen fel tudjon készülni a saját hetére, az előtte lévő héten nem forgathat. Heti egyszer összeülnek megbeszélni, mi kellhet a közeljövőben, milyen autó, milyen ruha, miféle kellék,

részletesen átbeszélnek mindent,

így általában keddenként eldől, mi lesz egy héttel később. Az összes rendezőnek minden forgatókönyvet ismernie kell, nem csak a saját jeleneteit, az egészet el kell, hogy olvassa – ha nem teszi, nem tudja, például mitől indulatos vagy szomorú a karakter, akit épp instruál.

„A szlovák verzió forgatókönyvei megvannak, ez nagy segítség, de mindet magyarítani kell. Nálunk egy óriási írói stáb azon dolgozik, hogy magyar humorral, magyar nézőknek szóljon a sorozat: tehát az alap megvan, de nem elég csak lefordítani. Van munka bőven, 97 epizód ment le eddig. 45 percekkel kezdtünk tavaly, majd átálltunk egy napi 30 perces epizódra" – mesélik.

Szó sem volt arról, hogy vége

Az új évadban három új főszereplő érkezett a sorozatba. „Nem volt benne a pakliban, hogy leáll végleg a sorozat, hiszen nagyon sikeres volt az utolsó hónapokban. A Trónok harca alatt tíz színészt cseréltek le, megtartva a karaktert, és volt ilyen a Dallasban, nagyjátékfilm szériákban is. Az, hogy a karakter marad, a színész cserélődik, nem teljesen szokatlan tehát, de ezzel együtt biztosan tévétörténeti pillanat lesz, amikor újraindulunk" – vélekedtek.

TV2

Csányi Márton kreatív producerben és Szabó Zsolt line-producerben nincs semmi félelem, a nézők szeretni fogják ugyanúgy az új arcokat is, pláne, hogy mind ismert színész. „Az új színészek nagyon jók, meg tudták őrizni az eredeti karakter esszenciáját, de tudtak új dimenziót beletenni, izgalmas lesz... Minden kritériumnak megfeleltek. Mi is dolgoztunk már együtt szinte mindenkivel, ők is ismerik egymást, ez pedig szerencsés helyzet, nem ment el idő a feszélyezett ismerkedéssel" – vélik.

Világjárvány idején nyilván még akkor is fontos betartani minden előírást, ha itthon nem olyan súlyos a helyzet, mint mondjuk a sorozatgyártásban élen járó Egyesült Államokban. „Gyakori a kézfertőtlenítés, gyakori a takarítás, tesztelés is volt koronavírusra.

de ez nem meglepő, mert a gyártó minden jogszabályt betart. Ahhoz képest, amit most előírnak a hazai forgatásokra, annál szerintünk mi még szigorúbbak is vagyunk" – mondja a két szakember.

A gyerekek magukat adják

„A legkisebbek maximum hat órát lehetnek itt egy nap, őket természetesen háztól házig viszi autóval a produkció, mindig vigyáznak rájuk. Noha nyár van, és mehetnének strandolni,

Nagy szerencsénk van velük, mert a gyerekek - általában - kevésbé fókuszáltak, hamar elfáradnak, de néha épp ők javítják ki a vezető színészeket, ha szöveget tévesztenek. Természetesen működnek, úgy beszélnek, ahogy egy mai gyerek. Nem akarnak játszani, magukat adják. Meg kellett szokniuk a kamerákat, de hamar feloldódtak" – dicsérik a fiatal szereplőket.

TV2

Időközben véget ért a karaoke-party, a stúdióban pedig észre sem vették a színészek, hogy kint zuhogott az eső. Akad, aki fél napot volt benn, indul, mások ebédelnek, mielőtt nekilátnának a délutáni forgatásoknak.

Az Origón hamarosan több interjút olvashat a Mintaapák főszereplőivel, az új epizódokat pedig ősszel láthatják a názők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!