A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több újítással, ma indul A Dal tizedik évada

A DAL 2021
Vágólapra másolva!
A nemzeti dalválasztó műsorban ezúttal negyven új szerzemény indul a tévézők és a zsűri szavazataiért, a fődíjért. Hosszabb lesz az idei A Dal, mint a korábbiak, és új zsűritag is érkezett, Ferenczi György személyében. Start szombat este 19:35-kor, a Dunán.
Vágólapra másolva!

2012 januárjában indult – akkor még az M1-en - a dalválasztó műsor, amely 2016-ban költözött a Duna TV-re. A nyertes dalokat rengeteget játszották a rádiók, országos slágerré lettek, nagy lökést adott a műsor a győzteseknek. Ilyen volt a Sound of Our Hearts (Compact Disco), egy évre ré a Kedvesem, amely pár hét alatt országosan ismertté tette ByeAlexet. A Running, Kállay-Saunders András slágere is sokat játszott sláger volt a rádióban, később a Pioneer (Freddie), az Origo (Pápai Joci) és a Viszlát nyár (AWS) is népszerű volt a rádiókban.

2020 óta Magyarország nem indul az Eurovíziós Dalfesztiválon, de korábban A Dal nyertes szerzeményei kifejezetten jól szerepeltek ott, összejött egy ötödik, egy nyolcadik és egy tizedik hely is. Olyan dalok is felkapottak lettek itthon A Dalnak köszönhetően, amelyek nem nyertek, csak dallamosak voltak, és szerette a közönség: ilyen volt a Learning to Let Go (Heincz Gábor Biga), My Baby (Kállay-Saunders András), We All (Dallos Bogi) vagy a Budapest Girl (Király Viktor), többek között.

Pápai Joci az egyetlen, aki duplázott, kétszer is nyert Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az évek során több műsorvezetője is volt a show-nak, idén Orsovai Reni és Freddie lesznek, korábban Dallos Bogi, Rátonyi Krisztina, Gundel Takács Gábor, Kapócs Zsóka, Novodomszky Éva, Buda Márton, Tatár Csilla és Harsányi Levente is kapott műsorvezetői feladatokat.

Tíz év alatt persze a zsűriben is nagy volt a mozgás. A korábbi években A Dalban zsűritagként megfordult Rákay Philip, Csiszár Jenő, Rakonczai Viktor, Wolf Kati, Walkó Csaba, Rúzsa Magdi, Kovács Kati, Pierrot, Zséda, Caramel, Frenreisz Károly, Schell Judit, Both Miklós, Apáti Bence, Pély Barna.

Az idei zsűri MTVA

Idén Vincze Lilla, EMeRTon-díjas énekesnő, szövegíró, a Napoleon Boulevard frontembere, Ferenczi György, Artisjus- és kétszeres EMeRTon-díjas zenész, a Rackajam zenekar frontembere, Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-gitárosa és Nagy Feró énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere adja majd a pontokat.

Idén már hét adás lesz

A Dal 2021 élő adásait január 30-tól szombat esténként 19.35-től hét héten keresztül kísérhetik figyelemmel a nézők a Duna Televízión. A közmédia csatornája a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő magyar nyelvű produkciókat hivatott segíteni a műsorral.

A jubileumi évadban újdonság, hogy 40 produkciót láthatnak a nézők,

amelyek részt vesznek az online Akusztik Dalversenyben is. A négy előválogatót két elődöntő követi. A fináléba 8 versenyző jut, mindkét elődöntőből 4-4 produkció. A március 13-ai döntőben a zsűri által legjobbnak ítélt, legtöbb pontot kapott 4 produkcióra szavazhatnak a nézők, az ő szavazataik alapján kerül kihirdetésre a végső győztes. A jubileumi műsor újdonsága, hogy a 8 döntősből a zsűri által kiválasztott legjobb négy dal előadója részesül zenei produkciójának fejlesztésére fordítható pénzjutalomban, nem csak a végső győztes.

A Dal 2021 nyertese amellett, hogy lemezfelvétel és videoklip készítésére kap lehetőséget, átveheti a Petőfi Zenei Díj „év dala" elismerését. A műsorban az előző évhez hasonlóan több különdíjat is átadnak. A 10. évadban is gazdára talál „A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója" és „A Dal 2021 Felfedezettje" cím, egyben a Petőfi Zenei Díj „Az Év Szövegírója" és a Petőfi Zenei Díj „Az Év Felfedezettje" díj.

Bergendy Istvánra emlékeznek

Páratlan módon emlékeznek meg a tavaly elhunyt Bergendy Istvánról A Dal 10. évadának első élő show-jában. Szombaton Vincze Lilla és Ember Márk előadásában a Liszt Ferenc-díjas zenész slágereiből hallhatnak összeállítást a dalválasztó nézői. Medveczky Balázs, A Dal 2021-nek otthont adó Duna Televízió csatornaigazgatója a műsorelem jelentőségéről akképpen fogalmazott, hogy

Vincze Lilla MTVA\Zih Zsolt

A jubileumi műsor zsűritagjának és A Dal 2020 döntősének közös produkciójában ismerős örökzöldek csendülnek fel, ezzel visszaidézve az énekes emlékét, hiszen

– vélekedik Vincze Lilla.

Az eMeRTon-díjas énekesnő elárulta, hogy a fellépést több okból is felemelőnek tartja:

Ember Márk MTVA\Kaszner Nikolett

A tavalyi döntős vendégfellépőként való visszatérése még különlegesebbé teszi az első adást. Ember Márk 2020-ban Tovább című szerzeményével a döntőig menetelt, a zsűri szavazatai alapján bekerült a legjobb 4 produkció közé.

Ez egy őrülten jó érzés és megtiszteltetés, amit A Dalnak köszönhetek, ezért is tanácsolom a mostani mezőnynek, hogy bátran mutassák meg önmagukat és a zenéjüket az országnak, mert ez egy csodálatos lehetőség. Én megerősítést kaptam abban, hogy dolgom van a zenével és a dalszerzéssel

- mondta.

Szombaton az első élő show-ban az alábbi 10 produkciót láthatja a közönség A Dal 2021 színpadán (betűrendben):

Galda Levente - Eredő
Hajdu Erik - Szürke madár
Mudfield - Nincsen szerencsém
Nagy Adri - Hol voltál?
Name Project - Altass el!
Siklósi Balázs - Csak egy IGEN
Sőti Barbi - Érezz idebenn
Szőke Niki - Új esély
Tortuga - Törnek az ablakok
Veréb Tomi - Miénk volt a világ

A Dal 2021 – január 30-tól hét héten át szombat esténként a Duna Televízió műsorán 19.35-kor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!