Tegyünk a kékfény ellen!

Fotó: Trend Optika
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre többet beszélnek a kékfényről és annak a szem egészségére gyakorolt hatásáról, különösen, mert egyre több időt töltünk képernyők előtt.
Vágólapra másolva!

A kékfényszűrős szemüveg segíthet kiküszöbölni a szemet károsító mesterséges fény káros hatásait - de melyek ezek, és egyáltalán, mi az a kékfény?   

A kékfény olyan rövid hullámhosszú, magas energiájú fény, amelyet elsősorban a digitális eszközök (számítógépek, okostelefonok, televíziók) képernyői bocsátanak ki. Minél nagyobb dózisban éri a szemünket, annál inkább számolnunk kell a káros hatásaival. Például a szemfáradtsággal, amit a képernyő előtti hosszas időtöltés okozhat, a folyamatos fókuszálás és a képernyők vibrálása ugyanis megterheli a szemizmokat. Az eredmény: száraz, fáradt, irritált szemek. 

A kékfény befolyásolja a melatonin termelődését is, amely a test természetes alvás-ébrenlét ciklusát irányítja, ezért alvásproblémák jelentkezhetnek. Bizonyított például, hogy a késő esti képernyőhasználat megnehezítheti az elalvást.

Bár nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a digitális eszközök által kibocsátott kékfény közvetlenül károsítaná a retinát, egyes tanulmányok szerint a hosszú távú, túlzott expozíció hozzájárulhat a makuladegeneráció kialakulásához, ami látásvesztést okozhat. 

A kékfény ellen többféleképpen védekezhetünk; a leghatékonyabb a kékfényszűrős szemüveg, amelynek speciális lencséi blokkolják vagy csökkentik a kékfény mennyiségét. Ezt a Trend Optika üzleteiben akár dioptria nélküli változatban is megvásárolhatjuk, csökkentve a szemfáradtságot és a hosszú távú károsodás kockázatát. Különösen hasznos lehet, ha sokat dolgozunk képernyő előtt. Ebben az esetben a megfelelő megvilágítás is fontos: olyan környezetben dolgozzunk, ahol nincs túl nagy kontraszt a képernyő és a környezeti fény között, ezzel minimalizálható a szemfeszültség.

Képernyő előtt végzett munka esetében, vagy ha otthon sokat ülünk képernyő előtt, elengedhetetlen a rendszeres, évenkénti szemvizsgálat is. A szemész vagy optometrista általvégzett alapos vizsgálat segít időben felismerni az esetleges szemproblémákat, látásromlást.

Számos digitális eszköz rendelkezik már beépített kékfényszűrő funkcióval vagy letölthető alkalmazásokkal is, amelyek csökkentik a képernyő által kibocsátott kékfényt. Érdemes alkalmazni a 20-20-20 szabályt is: minden 20 perc képernyőnézés után 20 másodpercig nézzünk valamit 20 láb (kb. 6 méter) távolságra. Ez segít csökkenteni a szemfáradtságot.

Hogy a kékfény-sugárzás ne zavarja meg az alvási ciklusunkat és az álmunk mély és pihentető legyen, javasolt képernyőmentes időszakok beiktatása, valamint lefekvés előtt legalább egy órával csökkenteni a képernyőhasználatot, a tévézést, telefonozást. 

(x)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!