A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Felrobbant a világ egyik legnagyobb neutrínótávcsöve

Vágólapra másolva!
Műszaki hiba miatt felrobbant a világ egyik legnagyobb neutrínótávcsöve. A japán Kamiokande kísérlet föld alatti laboratóriumában egy fotodetektorban keletkezett végzetes baleset november 12-én láncreakciót indított el, és sok ezer más detektor is felrobbant. A szakemberek egyelőre nem értik, mi történhetett.
Vágólapra másolva!

A távcsőnek fontos szerepe volt az elemi részecskék családjába tartozó neutrínók nyugalmi tömegének meghatározásában, ami kulcskérdés lehet az Univerzum alkotóelemeinek vizsgálata és jövőjének kiszámítása szempontjából.

Yoji Totsuka, a Kamioka Obszervatórium igazgatója a baleset bejelentésével egy időben elmondta: mindenképpen újjáépítik a berendezést. A neutrínótávcső valójában ötvenezer köbméternyi különlegesen tiszta vízzel töltött medence, melynek falán tízezernél több fotodetektort helyeztek el. A detektorok azt az igen ritka eseményt figyelték, amikor a neutrínó a vízzel reakcióba lép és egy fényvillanás tűnik fel.

A neutrínó azonban közömbös: "alig vesz tudomást" az anyagról, leginkább észrevétlenül áthatol rajta. Ezért van szükség a kísérlet során sok detektorra és szintén igen sok vízre.

Az újjáépített Kamiokande egyik érdekes kísérlete lesz, amikor egy tőle 250 kilométerre fekvő részecskegyorsítóban keltett neutrínónyalábot felfogva, azt vizsgálják meg, hogyan alakulnak át a Földön keresztül utaztatott részecskék.

A Kamiokande kutatói ugyanis 1998-ban felfedezték, hogy a neutrínó altípusa - melyek közül a tudósok hármat ismernek - könnyen megváltozik, amikor az anyagon áthatol.

Kővári Zsolt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!