A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Megtalálták az eddigi legnagyobb vírust

Vágólapra másolva!
Amőbákból került elő az eddig ismert legnagyobb méretű vírus, amely az emberi tüdőgyulladásos megbetegedések egy részéért is felelős lehet.
Vágólapra másolva!
Forrás: Science
Az eddigi legnagyobb vírus (zölddel) amőbákból került elő

Az eddigi legnagyobb vírus olyan vízmintákból került elő, amelyeket még 1992-ben vettek a nagy-britanniai Bradford egyik hűtőtornyából. Mérete a mikrométeres tartományba esik, azaz a baktériumokéhoz fogható - jellemző, hogy már fénymikroszkóppal is tanulmányozható, s nem szükséges hozzá a nagyobb nagyítást biztosító elektronmikroszkóp.

A vírus legalább 900 génnel rendelkezik. Ez hatalmas mennyiség egy olyan organizmus számára, amelyről még azt sem lehet kijelenteni, hogy élőlény (a vírusok ugyanis csak a gazdaszervezetben mutatnak életjelenségeket, így nem tekinthetők teljes értékű élőlényeknek). Ez a kulcsfontosságú vírusgéneket bizonyíthatóan hordozó génállomány mintegy ötször több annál, amekkorát az eddigi legnagyobb génkészlettel rendelkező vírusban találtak.

A vírus amőbákból került elő. Az amőbák egysejtű állati szervezetek. Gyakran hordoznak baktériumokat és vírusokat, s a nagy épületek légkondicionáló rendszereiből az emberi szervezetbe kerülhetnek.

Tüdőgyulladásos betegek egy részének vérmintájában antitesteket mutattak ki a vírus ellen. Ennek alapján feltehető, hogy szerepet játszhat a tüdőgyulladásos esetek egy részének kialakításában.

Ugyanakkor azonban kizárható, hogy bármi köze lenne a jelenlegi atípusos tüdőgyulladás járványhoz.

Genetikai jellemzői alapján a vírust teljesen új rendszertani kategóriába, egy új víruscsaládba (Mimiviridae, "mimivírusok") sorolták, annak első ismert képviselőjeként. Részletes leírása a Science 2003. március 28-i számában jelent meg (A Giant Virus in Amoebae; Science Mar 28 2003: 2033.).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!