Újra pályázható az Út a tudományhoz ösztöndíj

Vágólapra másolva!
Sokszor mondják, hogy Magyarország bővelkedik tehetségekben. Az Útravaló ösztöndíj "Út a tudományhoz" alprogramjában részt vevő középiskolás diákok többségét nyugodtan sorolhatjuk ide, hiszen a program célja a reáltudományok iránt érdeklődő tanulók tehetséggondozása.
Vágólapra másolva!

Jó példa erre a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, ahol intenzív tehetséggondozási munka folyik. Az iskola két nyertes pályázattal is részt vett az Út a tudományhoz programban, melyek közül az egyik a napenergia hasznosítására épül. A projektet vezető tanár és a vele együtt dolgozó diákok napelemet vásároltak, amelyet az iskola udvarán állítottak fel, így az ott tanulók bármikor tanulmányozhatják a működését. Kutatásaikat és mérési eredményeiket közvetetten oktatási célra is hasznosítani tudják, a későbbiekben pedig fejleszteni szeretnék a már meglévő rendszert. Végső célként egy oktatási célokat szolgáló megújuló energiaközpontot hoznának létre, melyben a nap- és szélenergiát hasznosító berendezéseken kívül kis teljesítményű hőszivattyú és hidrogéncella is működne.

Középiskolai kutatások a napelemtől a papírrestaurálásig

Ez a projekt csak egy a 77 közül, amelyet a 2005-2006-os tanévben valósítottak meg kutató tanárok és diákok az Útravaló program tehetséggondozást szolgáló alprogramja keretében. De találunk példát vízminőségi vizsgálatokra, tanösvény kialakítására, papírrestaurálásra, robotok tervezésére, vagy héjszerkezetű alkotóház kivitelezésére is.

Idén újra lehetőség nyílt pályázni Út a tudományhoz ösztöndíjra. Természettudományok, műszaki tudományok és matematika területén bármilyen kutatási, innovációs témával pályázhatnak tanárok és a velük közös kutatómunkában részt venni szándékozó legalább 10. évfolyamos diákok. A legfeljebb 400 000 forintos ösztöndíjra kizárólag intézmények pályázhatnak, 2006. november 3-i határidővel.

A pályázati felhívás és a szükséges űrlapok letölthetők a pályázatot kezelő Tempus Közalapítvány honlapjáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!