A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

H1N1: kiderült, miért főleg a gyerekeket, fiatalokat támadja a vírus

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek szezonális influenzaoltásai nem hatékonyak az új H1N1-es törzs ellen - áll egy új kutatási eredményben. Ugyanakkor még korábbi oltások, illetve influenzában való megbetegedések valamennyi védelmet nyújthatnak, főleg az idősebb korosztálynak.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az első nagyobb járványtani vizsgálatok egyik legfontosabb megállapítása, hogy az új influenza A-vírus (H1N1) esetében a fiatal népesség nagyobb arányú fertőzöttségét tapasztalták mind a mexikói, mind az amerikai adatok alapján. Ez arra utal, hogy a felnőttek már élvezhetnek valamiféle védettséget.

Az újabb vizsgálatok megerősítik ezt a feltételezést. Amerikai kutatók (Center for Infectious Diseases, CDC) olyan vérmintákat elemeztek, amelyek 2005 és 2009 között szezonális influenza ellen rendszeresen beoltott emberekből származtak (összesen 359 főtől). A vérminták rendelkezésre álltak a beoltás előtti és utáni időszakból is.

Kiderült, hogy a 60 év felettiekből származó, beoltás előtti minták harmada (33%-a) már tartalmazott olyan ellenanyag-molekulákat (antitesteket), amelyek képesek reakcióba lépni az új influenza A-vírussal. A fiatalabb korosztályban (18-64 éves korig) ez az arány csak 6-9% volt, míg gyerekektől vett mintákban egyáltalán nem voltak ilyen antitestek.

Az oltások után vett vérmintákat elemezve kiderült, hogy az oltás hatására a gyerekekben nem jelentek meg olyan antitestek, amelyek hatékonyak lennének az új influenza A-vírussal szemben is. A 60 év felettiekben nem emelkedett az új influenza A-vírussal szemben hatékony antitestek száma, a 18-64 év közötti korosztályban pedig az eleve alacsony érték mindössze kétszeresére nőtt.

Következésképpen:

- valószínűtlen, hogy az elmúlt évek szezonális influenzaoltásai védenek az új kórokozó ellen; a legújabb genetikai elemzések alapján ez nem is meglepő, mert az új vírus egy kulcsfontosságú részében mindössze 72-73%-ban hasonló a legutóbbi szezonális törzsekkel (utóbbiak között ez 97-98%);

- a gyerekek immunológiai szempontból teljesen naivak az új kórokozóval szemben;

- az idősebb korosztály az életkor növekedésével egyre magasabb (de még így is viszonylag alacsony) védettséget élvezhet, főleg a 60 év felettiek; ennek oka az lehet, hogy még korábban, talán az 1950-es évekig visszamenően találkoztak olyan vírustörzsekkel (oltás vagy megbetegedés során), amelyek jobban hasonlítottak az új vírusra, mint az elmúlt évek szezonális törzsei;

- a fentiek ellenére sem biztos, hogy van védettség, mert a kutatók hangsúlyozzák, hogy egyelőre csak laboratóriumi, nem élő közegben (in vitro) végrehajtott kísérleteket végeztek;

- mindezek alapján az új védőoltás gyors kifejlesztése kulcsfontosságú (a napokban felröppent dél-koreai bejelentést érdemben még nem sikerült megerősíteni).

A kutatók a Morbidity and Mortality Weekly Report című szaklapban számoltak be eredményeikről (Serum Cross-Reactive Antibody Response to a Novel Influenza A (H1N1) Virus After Vaccination with Seasonal Influenza Vaccine); a teljes cikk adatokkal itt érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!