A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Repüljön a Titan barlangjai és szakadékai felett! Animációs film készült

Vágólapra másolva!
A vízjégből álló kőzeteket metánfolyók járják át a Szaturnusz Titan holdján. A folyamat barlangokat és egzotikus formákat hoz létre a fagyos felszínen. A szakemberek egy animációs filmet is készítettek, amelynek segítségével a távoli vidék felett repülhetünk.
Vágólapra másolva!

Furcsa, méhsejt mintázatú felszín és sima aljzatú völgyek szabdalják néhol a Titan, a Szaturnusz holdja felszínét. Több éve ismerik már a szakemberek a Sikun Labirintus nevű fura vidéket, ahol az egzotikus formák keletkezésére eddig nem született elfogadható magyarázat. Egy újabb modell szerint a földi karsztosodásra emlékeztető folyamat felelhet a távoli felszínformák kialakulásáért.

A kérdéses térségben is vízjég alkotja a felszínt, mint a Titan más területein. Itt azonban sok sima aljzatú mélyedés mutatkozik, furcsa mintázatot képezve. Sok olyan folyásnyom van továbbá, amelyek váratlanul, befogadó alakzat (pl. tó vagy egyéb mélyedés) nélkül végződnek el, mintha a bennük szállított folyadék a felszín alá tűnt volna.

Az új modell alapján ez történt a valóságban is: sok felszín alatti üreg lehet a térségben, amelyek oldásos folyamat keretében alakultak ki. A modell szerint területen a földi karsztos vidékekre jellemző folyamatok zajlottak. Bolygónk karsztos területein a felszín alatti vizek a karbonátos kőzetek anyagának egy részét kioldják, és barlangokat hoznak létre, a felszínen is látványos üregeket, omlásos, oldásos formákat alakítva ki. A Titan esetében a víz helyett metán a folyadék, és a kőzetalkotó vízjég anyagában lévő szerves összetevők lehetnek azok, amelyeket a folyadék onnan kiold - létrehozva az egzotikus formákat.

Forrás: NASA/JPL/ESA/SSI and M. Malaska/B. Jonsson

Fantáziarajz a Titan feltételezett karsztvidékéről, amely a Huygens leszállógység felvételein megörökített színekben mutatja a tájat, és a radarmérések domborzati adatait is tartalmazza (NASA/JPL/ESA/SSI and M. Malaska/B. Jonsson)

A karsztos tájkép arra utal, hogy a felszín alatt sokféle folyamat működik. Ha valóban karsztos oldódás hozta létre az alakzatokat, akkor barlangok is lehetnek a térségben. Mindezek sajátos viszonyokat biztosítanak, azonban az ott uralkodó extrém hidegben feltehetőleg nincs bennük folyékony víz - azonban az esetleges kémiai átalakulások miatt az itt található szénhidrogének mégis érdekesek a Földön kívüli élet lehetősége szempontjából.

Forrás: NASA, JPL

Radarfelvétel a feltételezett karsztvidék területéről a Tianon, amely alapján a fenti domborzatmodell készült (NASA, JPL, SSI)

Képzeletbeli utazás a feltételezett karsztvidék felett (NASA, JPL, SSI, Tom Farr)

Animáció: szénhidrogéntavak a Titanon (NASA, JPL, SSI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!