A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Feltérképezték a Nap csillagszomszédjait

barna törpe
Vágólapra másolva!
Csak minden hatodik csillagra jut egy barna törpe, azaz félresikerült csillag a  Nap környezetében. Egy új felmérés szerint sokkal kevesebb lehet a bolygók és a csillagok közötti átmeneti objektum, mint korábban feltételezték.
Vágólapra másolva!

A halvány, és ezért nehezen észrevehető csillagokat a kutatók a WISE-űrszondával keresik az infravörös tartományban. Mivel az ilyen égitestekből lehet a legtöbb, feltérképezésük fontos az objektumok térbeli eloszlásának megismeréséhez. A halvány égitestek többsége úgynevezett barna törpe, vagyis félresikerült csillag - a bolygóknál nehezebb, de a csillagoknál könnyebb, átmeneti besorolású objektum.

Forrás: NASA, JPL-Caltech
A Nap 30 fényéves környezetének térképe, amelyen középen a Nap azonosítható, a bekarikázott égitestek pedig barna törpék, amelyek 26 fényévnél közelebb vannak a Naphoz. A kék körök a korábban ismert ilyen objektumokat, míg a vörösek a most felfedezett égitesteket jelzik. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA,JPL-Caltech)

A kutatók most minden korábbinál részletesebb térképet készítettek a Nap környezetéről, amin a halvány égitestek is láthatók. A mérésekből kiderült, hogy sokkal kevesebb az ilyen barna törpe a Nap szomszédságában, mint korábban feltételezték. Míg régebben azt gondolták, hogy közel annyi barna törpe lehet, mint ahány normál csillag, a gyakorlatban úgy fest, hogy csak minden hatodik csillagra jut egy barna törpe. A Nap köré vont 26 fényév sugarú gömbben például 33 barna törpe és 211 csillag mutatkozik.

Animáció a Nap környezetében lévő barna törpékről

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!