A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Durva viking sportok: a nők ivásban versenyeztek

Vágólapra másolva!
Verekedésig fajuló labdajáték és birkózás - az átlag viking tudott szórakozni a legújabb izlandi kutatások szerint. A nők elsősorban az ivóversenyeken vehettek részt.
Vágólapra másolva!

Táblajátékok és futball - a mai fiatal férfiak sem különböznek túlzottan a vikingektől - állapítja meg a német Spiegel Online. Ha szórakozásról volt szó, akkor már az évszázadokkal ezelőtt az északi tengereket járó vikingek is a maihoz hasonló módon töltötték a szabadidejüket. Mindezt most izlandi kutatók vizsgálják a ScienceNordic szerint.

A középkori labdajátékról, a "knattleikr"-ről nem lehet sokat tudni, csak annyit, hogy fizikailag nagyon megerőltető volt, amelyet időnként faütőkkel játszottak. A kriketthez vagy a baseballhoz volt tehát hasonló, a 13. századi források szerint. A szabályok nem ismertek, viszont a meccsek sokszor verekedésbe fulladtak - mondta róluk Leszek Gardela, aki a Snorrastofa Medieval and Cultural Centre munkatársa Izlandon. Gardela a régi történeti feljegyzéseket és a régészeti leleteket tanulmányozva jutott számos érdekes következtetésre.

A verekedés nem állt távol a vikingektől, sportjaik egy része is a háborúkra készítette fel a fiatal férfiakat, így a mai szabadidősportoknál durvábbak voltak. A kövek emelgetése - a mai súlyemelésnek megfelelő sportág - vagy a birkózás az adott korban nem volt veszélytelen. Súlyos sérüléseket szenvedhettek a versenyzők vagy akár bele is halhattak a brutális küzdelmekbe. E játékok funkciója a versenyzők férfias erényeinek bizonyítása is volt Gardela szerint.

Előszeretettel rendeztek ivóversenyeket is. Elsősorban sört, ritkábban bort fogyasztottak ilyenkor. E mérkőzések érdekessége, hogy nők is részt vehettek rajtuk. (A nők inkább nézők voltak a többi versenyen.)

Persze a vikingek körében is ismertek voltak a kifinomultabb játékok. Így például az elit leginkább sakkozott. Egyes régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy finoman faragott bábukkal játszották a meccseket a sakkozók, és itt nem a férfias tulajdonságaikat, hanem a szellemi képességeiket akarták bizonyítani a vikingek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!