A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Nincs több tűszúrás a fogorvosnál!

Állkapocs ízületi megbetegedések, fogorvos
Kép a Doctor Giggles című filmből
Vágólapra másolva!
Sokan az érzéstelenítő injekció beadása miatt félnek elmenni a fogorvoshoz. Ennek hamarosan vége lehet. Brazil kutatók kidolgoztak egy új érzéstelenítési eljárást, amely parányi elektromos áram segítségével csillapítja a fájdalmat.
Vágólapra másolva!

Az eljárást kidolgozó São Pauló-i Egyetem kutatói azt állítják, hogy új találmányuk segít a fogorvosi eljárások javításában, és a tűszúrástól rettegő emberek milliói számára hozhat megkönnyebbülést. Ezen kívül pénztakarékos és használatával csökkenthető a szennyezés és fertőzés kockázata.

Véget vethetnek a tűszúrásnak a fogorvosnál Forrás: Universal Studios

A tűtől irtózunk

A fogorvosoknak gyakran kell invazív és fájdalmas műveleteket végrehajtani a páciensek szájában. A fájdalom minimalizálására általában érzéstelenítő injekciókat szoktak beadni. A betegek egy része azonban annyira irtózik a tűtől, hogy inkább el sem megy az orvoshoz.

A fogorvosok ilyen esetekben plusz helyi érzéstelenítést alkalmaznak lidocain spray vagy gél formájában.

A brazil kutatók azt vizsgálták, hogyan lehet hatékonyabbá tenni ezeknek a helyi érzéstelenítőknek a hatását, hogy esetleg

teljesen el lehessen hagyni a tűszúrást az eljárásból.

Azt tapasztalták, hogy ha nagyon kis erősségű elektromos áramot – ez az eljárás az úgynevezett iontoforézis – alkalmaznak, akkor hatásosabbak az érzéstelenítők.

Áramütéssel helyettesítenék az injekciókat Forrás: Thinkstock

Kennek és áramot vezetnek

A kutatók először egy olyan polimerrel készítettek érzéstelenítő hidrogéleket, amely elősegítette a kenőcs hozzátapadását a szájnyálkahártyához. Kétféle érzéstelenítő anyagot, prilocain-hidrokloridot és lidocain-hidrokloridot használtak. Az anyagot sertés szájnyálkahártyáján tesztelték.

Kis erősségű áramot alkalmaztak a bekent helyen, hogy megvizsgálják, hatékonyabbá teszi-e az érzéstelenítést.

Az érzéstelenítés gyors és hosszan tartó volt. Az elektromos áram hatékonyabbá tette a prilocain-hidroklorid felszívódását a szervezetbe: 12-szeresére növelte a gyógyszer áthatolását a nyálkahártyán.

A kutatók szerint a módszer nem csak a fogászati érzéstelenítésben, hanem más területeken, például a rákkezelésben is felhasználható lesz. Az eredményekről a Colloids and Surfaces B: Biointerfaces folyóiratban számoltak be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!