A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre erőszakosabb a legójáték

lego, kutatás
Vágólapra másolva!
Egyre több az erőszakos tartalom a dán Lego játékgyár termékkatalógusaiban - állapították meg az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

"A legó egyike azon kevés játékoknak, amelyek nagyon régóta jelen vannak, és gyakorlatilag semmilyen alapvető változtatáson nem mentek keresztül. Ennélfogva könnyedén nyomon követhető, hogy mennyivel lett erőszakosabb az idők folyamán" - jegyezte meg közleményében Christoph Bartneck, a tanulmány vezető szerzője.

"Először is megnéztük, hogy milyen gyakran fordulnak elő fegyverek a legódarabok között. Ezeknek a száma jelentősen növekedett, és mára a legószettek csaknem 30 százalékában legalább egy ilyen darab van. Másodszorra azt vizsgáltuk meg, hogy 1978 és 2014 között mennyi erőszakos tartalom volt a cég termékkatalógusaiban" - fejtette ki Bartneck.

Forrás: Pixabay

Több a lövöldözés a katalógusok oldalain

A tanulmányba bevont 161 résztvevő a Lego több száz katalógusát értékelte. Az eredmények szerint évente 19 százalékkal növekszik annak az esélye, hogy az ember valamilyen agresszív tartalommal találkozik a cég termékismertetőiben.

Különösen a lövöldözést és a fenyegető magatartást tartalmazó ábrák szaporodtak meg az utóbbi években" - húzta alá Bartneck, hozzátéve, hogy ezeknek a jeleneteknek a hangulatát döntően izgalmasnak ítélik a fogyasztók.

A szakember szerint a Lego cég gyakran hangoztatja, hogy a katalógusaiban fellelhető erőszak általában humoros kontextusban szerepel, ám az eredmények szerint a fogyasztók ezt egészen másképp gondolják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!