Kiderült, mennyire terheli a kenyér a környezetet
![liszt német kenyér](https://cdn.origo.hu/2023/12/IIMENlQcFjjhG0eR_2iRYB4qn9Rs5JaucWkNo7bPHM4/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhNTUzM2UzZmY4NDRlZGZhNDAyYjg3MzM5MDdmNTZm.webp)
A Nature Plants című szaklapban megjelent tanulmány szerint "elviselhetetlen mennyiségű", több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.
A kutatók kiszámolták, hogy egy Nagy-Britanniában árusított, 800 grammos kenyér 589 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Európában évente fejenként 63 kilogramm kenyeret fogyasztanak, Amerikában ennek felét, s a gabona mintegy 60 százalékát állítják elő műtrágya alkalmazásával. A három fő gabonaféle - kukorica, rizs, búza - biztosítja az emberiség kalóriaellátásának felét.
Peter Horton, a kutatás vezetője, az egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó intézetének szakértője szerint valahogy meg kellene oldani, hogy az agrár-élelmiszeripari szektor célja ne a haszonszerzés, hanem a világ élelmiszerellátásának tartós biztosítása legyen.
Úgy véli, a vásárlók is befolyásolhatják a helyzetet azzal, hogy kisebb környezetterhelésű terméket, például biokenyeret vásárolnak, vagy azzal, hogy nyomást gyakorolnak politikusaikra.
Az élelmiszertermelésből származik az üvegházhatást okozó gázok egyharmada a világon.