A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több mint 200 fajra jelentenek fenyegetést a fegyveres konfliktusok

Grauer-gorilla
A photo taken on September 15, 2012 and released on September 24 by the Virunga National Park shows a baby Grauer's gorilla poached from Kahuzi-Biega National Park in Democratic Republic of Congo, that was brought to Virunga National Park to stay at the lower enclosure of Senkwekwe Orphan Gorilla Center. The baby will stay for quarantine and then move to GRACE for orphan Grauer's gorillas. AFP PHOTO / HO / VIRUNGA NATIONAL PARK / LuAnne Cadd RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIRUNGA NATIONAL PARK/LuAnne Cadd" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by LuAnne Cadd / Virunga National Park / AFP)
Vágólapra másolva!
Kétszáznál is több veszélyeztetett fajra jelentenek fenyegetést a "háborúk, polgári zavargások és hadgyakorlatok" a vadon élő állatok közvetlen megölése, az ökoszisztémák feldúlása és a környezetvédelmi erőfeszítések ellehetetlenítése révén - figyelmeztetett új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint noha az érintett 219 faj csupán töredéke az IUCN vörös listáján fenyegetettként szereplő több mint 30 ezer állat- és növényfajnak, ám vannak köztük "ikonikus fajok" is.

Ilyen a súlyosan veszélyeztetett keleti gorilla, amely a gyakorta konfliktusokkal sújtott Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ruandában és Ugandában él. Az IUCN vezető kutatója, Thomas Brooks szerint a világ legnagyobb élő főemlősére "az olykor pusztán célba lövést, máskor táplálékszerzést szolgáló kilövése", valamint a megóvására irányuló erőfeszítések aláaknázása miatt jelentenek hatalmas fenyegetést a fegyveres konfliktusok.

A jelentés számba veszi, hogy az elmúlt évtizedek konfliktusai milyen pusztító hatással voltak számos fajra.

Forrás: AFP/© LuAnne Cadd/Luanne Cadd

Az 1994-es ruandai népirtáskor az Akagara Nemzeti Park nagytestű emlőseinek 90 százalékát leölték táplálékszerzés vagy kereskedés céljából. Csak 2007-ben mintegy kétezer elefánt haláláért volt a felelős a szudáni milícia a Közép-afrikai Köztársaságban. A vietnami háború pedig "szinte biztosan felgyorsította a jávai orrszarvú kihalás felé sodródását". "Nem kérdéses, hogy a konfliktusok növelték a fajok kipusztulásának kockázatát" - húzta alá Brooks.

A jelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a természet pusztulása összefüggésben áll az összecsapások fokozott kockázatával. Az elmúlt 30 év csaknem 85 ezer fegyveres konfliktusa alapján a jelentés készítői arra a megállapításra jutottak, hogy ilyen incidensek nagyobb valószínűséggel robbannak ki olyan térségekben, ahol kevesebb termékeny mezőgazdasági terület áll rendelkezésre és amikor rendszeresebbek az aszályok.

- mutatott rá Juha Siikamaki, az IUCN vezető közgazdásza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!