Ez a étrend 23 százalékkal csökkenti a nők halálozási kockázatát

A mediterrán étrend jótékony hatással van a kognitív működésre
A mediterrán étrend jótékony hatással van a kognitív működésre
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány rávilágított arra, hogy a mediterrán étrendet követő nők halálozási aránya 23 százalékkal csökkent. Mindez csatlakozik ahhoz a növekvő számú bizonyítékhoz, ami arra biztat minket, hogy cseréljük le a feldolgozott élelmiszereket friss gyümölcsökre és zöldségekre, és kövessük a mediterrán étrendet.
Vágólapra másolva!

A mediterrán étrend nagyrészt diófélékre, gyümölcsökre, zöldségekre épül

A JAMA Network Open tudományos szaklapban publikált tanulmány 25 315 nő adatait követte 25 éven át. Az eredmények azt mutatták, hogy

azok, akiknek az étkezési szokásai megfeleltek a mediterrán modellnek, több mint ötödével kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból a vizsgálati időszak alatt, mint azok, akik nem követték ezt az étrendet.

Mi több, a Harvard Medical School-hoz tartozó Brigham and Women's Hospital (BWH) kutatócsoportja olyan biológiai változásokat is azonosítani tudott, amelyek megmagyarázhatják, miért kapcsolódik a mediterrán étrend ilyen szorosan a hosszú élettartamhoz.

A mediterrán étrend jótékony hatással van a kognitív működésre
A mediterrán étrend jótékony hatással van a kognitív működésre
Fotó: PInterest

A tanulmányunk azt üzeni azoknak a nőknek, akik szeretnének tovább élni, hogy figyeljenek oda jobban az étrendjükre. A jó hír az, hogy a mediterrán étrend követése több mint 25 év alatt körülbelül negyedével csökkentheti a halálozási kockázatot, ami mind a rákos, mind a szív- és érrendszeri halálozás tekintetében igaz, és amelyek a nők és férfiak halálozásának legfőbb okai mind az Egyesült Államokban, mind világszerte

– mondta Samia Mora kardiológus, a BWH munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztetettek: a mediterrán étrend nagyrészt diófélékre, magvakra, gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre és hüvelyesekre épül, elsődleges zsírforrásként pedig az olívaolajra. A fehérjék származhatnak kis mennyiségű halból, baromfiból, tejtermékekből és tojásból. A vörös húsokat, a feldolgozott élelmiszereket és az alkoholt a minimálisra kell csökkenteni.

 

A mediterrán étrend valóban segíthet tovább élnünk

A kutatók számos biomarkert vizsgáltak a szervezetben és megállapították, hogy a mediterrán étrend fő előnyei a szervezetben zajló anyagcsere- és gyulladásos folyamatokban mutatkoztak meg; azokban a folyamatokban, amelyek a testfunkciók normális működésében segítenek.

A mediterrán diétát követőknél a vérnyomás és az inzulinrezisztencia is javult a más táplálkozási szokásokat alkalmazókhoz képest. Úgy tűnik, hogy mindezek a többszörös tényezők együttesen nyújtanak védelmet a korai halál ellen.

A különböző, például különösen a kis molekulájú anyagcseretermékekhez, a gyulladáshoz, a trigliceridben gazdag lipoproteinekhez, az elhízáshoz és az inzulinrezisztenciához kapcsolódó anyagcsere-betegségek megállapított kockázati tényezőiben bekövetkező szerény változások is jelentős hosszú távú előnyöket eredményezhetnek a mediterrán étrend követésével

 – magyarázta Shafqat Ahmad, a BWH és a svédországi Uppsala Egyetem epidemiológusa.

A mediterrán étrend nagyrészt diófélékre, magvakra, gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre és hüvelyesekre épül, elsődleges zsírforrásként pedig az olívaolajra
A mediterrán étrend nagyrészt diófélékre, magvakra, gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre és hüvelyesekre épül, elsődleges zsírforrásként pedig az olívaolajra
Fotó: Anna Pelzer

Hozzátette: fontos azonban szem előtt tartani, hogy a vizsgálatban főként fehér, nem spanyolajkú, középkorú és idősebb nők vettek részt, akik mind jól képzett egészségügyi szakemberek voltak. 

A biomarker-elemzéstől eltekintve az adatokat önbevalláson keresztül gyűjtötték, a módszert pedig nem az ok-okozati összefüggések megállapítására tervezték.

Azonban a nagy mintanagyság és a hosszú követési időszak, valamint a hasonló következtetésekre utaló egyéb tanulmányok ezen a területen arra utalnak, hogy a mediterrán étrend valóban segíthet tovább élnünk; és a tudósok kezdik megérteni, hogy miért.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről