A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary

Július 31-én ünnepeljük a természetvédelmi őrök világnapját

2023. augusztusban a Felső-Kiskunságban szerveztük meg a Természetvédelmi őrök Országos Találkozóját Fotó: Kiss-Czakó Imre
Fotó: Kiss-Czakó Imre
Vágólapra másolva!
Természeti területeket járva a kirándulók, gazdálkodók, helyi lakosok találkozhatnak a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjaival. „Zöld egyenruhás” kollégáink feladatköre igen sokrétű, hiszen részt vesznek a védett- és fokozottan védett természeti értékek és területek, illetve a régészeti lelőhelyek megóvásában, valamint mindezek folyamatos felmérésében, nyilvántartásában, bemutatásában és helyreállításában. Köszönjük áldozatos munkájukat! Július 31-én ünnepeljük a természetvédelmi őrök világnapját, így ma külön köszöntjük a többi hazai nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őreit, valamint a világ összes országában a természetvédelmi őr kollégákat! - írja a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.
Vágólapra másolva!

A természetvédelmi őröket képviselő legmagasabb szakmai szervezet az 1992. július 31-én létrejött International Ranger Federation (IRF, Nemzetközi Természetvédelmi Őri Szövetség). Feladata a világ védett területeinek őrzését biztosító természetvédelmi őrök munkájának segítése, egymás megismerése, a problémák bemutatása, valamint a tapasztalatcsere előmozdítása. A szervezetnek 54 tagországa van jelenleg, Magyarország 2006 óta tagja.

Július 31-én ünnepeljük a természetvédelmi őrök világnapját.
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

Az IRF alapításának évfordulóját, július 31-ét a világ természetvédelmi őreinek világnapjává (World Ranger Day) nyilvánították 2007-ben. A világnap felhívja a figyelmet mindazokra, akik sokszor igen nehéz körülmények között elkötelezetten dolgoznak a világ természeti és kulturális örökségeinek megőrzéséért, valamint tiszteleg azok előtt, akik életüket vesztették munkájuk ellátása közben.

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál (KNPI) hagyomány, hogy az Igazgatóság természetvédelmi őrei ilyenkor összegyűlnek, hogy egy kötetlenebb szakmai nappal ünnepeljék meg ezt a jeles napot, így történt ez ebben az évben is, ezúttal Kunszentmiklós-Bösztörpusztán. Mivel ritka alkalom, hogy a KNPI közel egymillió hektár nagyságú működési területén szolgálatot ellátó természetvédelmi őrök egyszerre találkozzanak, rövid szakmai értekezletet is tartunk, közösen ebédelünk, de a legfontosabb, hogy kötetlen keretek között tudják őreink megbeszélni az őket érintő legfontosabb, aktuális kérdéseket, tapasztalatokat.

Bösztörpusztán ünnepeltük a természetvédelmi őrök világnapját 2024-ben Fotó: Kiss Mónika
Fotó: Kiss Mónika / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A KNPI működési területe Bács-Kiskun vármegye, Csongrád-Csanád vármegye nagy része és érinti Pest- és Szolnok vármegye területét is. Itt 32 fő természetvédelmi őr végzi munkáját három természetvédelmi tájegységben, 25 természetvédelmi őrkerületben.

Hazánk jelenleg 250 fős Természetvédelmi Őrszolgálatának kiemelt feladata 849 000 hektár védett természeti terület, 2 millió hektár Natura 2000 terület, a védett növény-, állat- és gombafajok, 65 000 nyilvántartott régészeti lelőhely megóvása, károsításának megelőzése, valamint mindezek folyamatos felmérése, nyilvántartása, bemutatása és helyreállítása. Egy fő természetvédelmi őrre így átlagosan 37.000 ha működési terület, azon belül pedig 3400 hektár országos jelentőségű védett természeti terület és 4600 hektár országos jelentőségű védett természeti területen kívüli Natura 2000 terület, továbbá 150 régészeti lelőhely jut. Egy állami természetvédelmi őr tehát átlagosan 8000 hektáron lát el konkrét szakmai feladatokat.

2023. augusztusban a Felső-Kiskunságban szerveztük meg a Természetvédelmi őrök Országos Találkozóját Fotó: Kiss-Czakó Imre
Fotó: Kiss-Czakó Imre / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata közel 1 millió hektár nagyságú működési területen (melyből 112 ezer hektár védett természeti terület és további 81 ezer hektár Natura 2000 terület) látja el a feladatát Bács-Kiskun megyében, Csongrád-Csanád megye nagy részén és érinti Pest- és Szolnok megye területét is. 32 fő természetvédelmi őr három természetvédelmi tájegységben, 25 természetvédelmi őrkerületben végzi munkáját.

Munkájuk rendkívül sokrétű. A rendészeti feladatok ellátása mellett, végzik a zoológiai és botanikai adatgyűjtést, a védett területek állapotváltozásának felmérését, nyomon követését (monitoring). Segítik az igazgatóságok területkezelési, vagyonkezelési tevékenységét, projektek, beruházások megvalósításában működnek közre. Részt vesznek az igazgatóságok környezeti nevelési, bemutatása tevékenységében. Fontos feladatuk a helyi lakossággal, gazdálkodókkal való kapcsolattartás, a tanácsadói, szolgáltatói feladatok ellátása, hiszen a tájékoztatási tevékenységnek köszönhetően a konfliktusok megelőzhetőek, elkerülhető a szankcionálás.

 

Éves szinten több ezerre tehető a lakossági bejelentések alapján végzett állatmentések száma.

 

A sérült védett állatok, elsősorban madarak mentése és a nagyragadozók egyre gyakoribb megfigyelése, az így kialakult konfliktus helyzetek kezelése és a folyamatos tájékoztatás komoly társadalmi elvárás, amely gyakorlatilag a hét minden napján 24 órás készenlétet követel meg az őrszolgálat tagjaitól.

(Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park: https://www.knp.hu/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!