A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Elképzelhetetlen hajóbaleset: óriáscápa támadt a hajóra - videó

Vágólapra másolva!
Mindössze néhány órával azután, hogy megjelölték, egy kisebb hajóval ütközött egy veszélyeztetett óriáscápa. Az esetet videóra vették.
Vágólapra másolva!

A felvétel valószínűleg sokkoló lehet azok számára, akik rajonganak a cápákért, de egyúttal értékes információkat szolgáltathat a tudósoknak a tengeri állatok és a hajók egyre gyakoribb ütközéseiről.

Felvétel egy óriáscápáról
Felvétel egy óriáscápáról
Fotó: Cultura Creative via AFP

A mostani az első eset, hogy sikerült rögzíteni egy nagyobb testű tengeri állat és egy hajó karambolját”

– idézi a Science Alert tudományos portál Taylor Chapple-t, az Oregoni Állami Egyetem tengerbiológusát.

Az óriáscápa (Cetorhinus maximus) a hatalmas méretei ellenére nem jelent közvetlen veszélyt az emberre, mert rokonaitól eltérően nem húsevő, hanem plankton-szűrögető életmódot folytat. Amikor táplálkozik, kitátja hatalmas száját, a beáramló vízből pedig a kopoltyúrésein található fésűszerű szerve segítségével szűri ki a planktont. Mivel rendszerint a vízfelszín közelében vadászik planktonokra, nagyobb eséllyel ütközik hajókkal.

A tény, hogy alig néhány órával a megjelölés után történt a baleset, rávilágít arra, mennyire sebezhetők ezek az állatok, és több energiát kell fektetnünk a védelmükbe”

– mondta Nicholas Payne, a Trinity College Dublin ökológusa.

Nem csak a sérülések okozhatnak gondot a hajóbalesetek után

A mintegy 7 méter hosszú nőstény a megjelölést követő hat órán át a felszín közelében táplálkozott, és csak időnként merült le. A szörnyű ütközés után, amely látható sérüléseket hagyott a bőrén, azonnal a tengerfenékre menekült. Az elkövetkező 7,5 órában a trauma következtében semmit sem táplálkozott. 

Ez rávilágít arra, hogy még ha az ütközések nem is közvetlenül halálosak, káros változásokat okozhatnak a viselkedésben, ami hosszú távon csökkenti a tengeri állatok túlélési esélyeit.

A balesetről a Frontiers in Marine Science című folyóiratban megjelent szakcikk ír részletesebben.

Nemzeti parkot nyitnak a cápáknak

Az óriáscápák fennmaradását leginkább a túlhalászás és a környezetszennyezés veszélyezteti. Írország part menti vizei számítanak az egyetlen ismert helynek, ahol ezek az állatok nagyobb csoportokban gyűlnek össze. Itt szezonálisan táplálkoznak és szaporodnak.

Az év elején Írország bejelentette, hogy 70 000 hektárnyi területen hozza létre az ország első tengeri nemzeti parkját, amely a tervek szerint védelmet nyújt majd a cápáknak és más tengeri állatoknak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!