A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Rákfelismerés: mesterséges intelligenciával gyorsabb a diagnózis

Rákfelismerés: mesterséges intelligencia segíti a rákos megbetegedések korai felismerését
Rákfelismerés: mesterséges intelligencia segíti a rákos megbetegedések korai felismerését
Vágólapra másolva!
A „C the Signs” névre keresztelt mesterséges intelligencia program az orvosi nyilvántartásokat vizsgálja, hogy növelje a rákos megbetegedések felismerésének valószínűségét. A rejtett minták felkutatása segíthet az orvosoknak a rákfelismerés gyakorlatában, tehát abban, hogy jelentősen több rákos esetet diagnosztizáljanak, mint eddig.
Vágólapra másolva!

Hogyan növeli a mesterséges intelligencia a rákfelismerés arányát?

A C the Signs program mesterséges intelligencia eszközt használó háziorvosi rendelőkben 58,7 százalékról 66 százalékra nőtt a rákos megbetegedések , tehát a rákfelismerés aránya. 

A rákdiagnosztika elemzi a betegek orvosi kartonját, összeszedi a korábbi kórtörténetüket, teszteredményeiket, receptjeiket és kezeléseiket, valamint más olyan személyes jellemzőket, amelyek a rák kockázatára utalhatnak,

 mint például az életkor és a családi anamnézis – a rákfelismerés soha nem volt ennyire hatékony. Kezdődhet az AI-alapú orvosi feljegyzések elemzése, ezzel növekedik az AI-alapú rákfelismerés hatékonysága és a rákfelderítési arány.

Rákfelismerés: mesterséges intelligencia segíti a rákos megbetegedések korai felismerését
Rákfelismerés: mesterséges intelligencia segíti a rákos megbetegedések korai felismerését
Fotó: Shutterstock

A rendszer azt is jelzi a háziorvosoknak, hogy kérdezzék meg a betegeket az új tünetekről, ha az eszköz olyan mintázatokat észlel az adatokban, amelyek egy adott ráktípus magasabb kockázatára utalnak. Emellett ajánlást is tesz arra, hogy milyen vizsgálatokra kell irányítani a pácienst, ha felmerül a daganat gyanúja.

A C the Signs programot Angliában már mintegy 1400 praxisban (azaz a praxisok körülbelül 15 százalékában) használják, és 2021 májusában harmincöt kelet-angliai praxisban tesztelték, ami 420 ezer beteget érint.

A Journal of Clinical Oncology című szaklapban közzétett eredmények szerint a rákfelismerés aránya 2022. március 31-ig 58,7 százalékról 66 százalékra emelkedett, míg a rendszert nem használó praxisokban hasonló maradt a felismerési arány.

A betegeket a C the Signs rendszeren keresztül követhetik nyomon, hogy emlékeztessék az orvosokat a vizsgálati eredmények és a beutalók máshol történő ellenőrzésére. A rendszerünk már több mint ötven különböző típusú rákot észlelt. A legfontosabb dolog az, hogy nemcsak a korábbi, hanem a gyorsabb is a diagnózis

 – mondta Bea Bakshi, a háziorvos a The Guardian online portálnak, aki kollégájával, Miles Paylinggel együtt hozta létre a rendszert.

Bakshi és kollégái egy korábbi tanulmányban 118 677 beteg felmérésével próbálták validálni az eszközt: végül 7295 betegnél diagnosztizáltak rákos megbetegedéseket és az algoritmus 7056-ot sikeresen azonosított. A szakember azután fejlesztette ki a rákfelismerésre alkalmas eszközt, hogy a kórházban találkozott egy beteggel, akinél későn diagnosztizálták a hasnyálmirigyrákot, és három héttel később meghalt.

 

Mesterséges intelligencia szerepe a rákdiagnosztikában

Mindennél fontosabb a rákos megbetegedések korai felismerése. 

Az Egyesült Királyságban jelenleg három rákszűrési program működik: 

  • a bél-, 
  • az emlő- és 
  • a méhnyakrákra, 

de kétszáz különböző rákos megbetegedés típus létezik, amelyek akár tünetmentesek is lehetnek, de más betegségekkel könnyen összetéveszthető panaszokat is okozhatnak. A mesterséges intelligencia az orvoslásban révén felgyorsulhat a rákos megbetegedések diagnosztizálása.

Ráksejtek
Ráksejtek (illusztráció)
Fotó: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON / Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON

A halálesetek kétharmada a nem szűrhető rákos megbetegedések miatt következik be, illetve azok, amelyekre nem létezik rákdiagnosztika szűrővizsgálat. A betegek általában három-öt alkalommal keresik fel a háziorvosukat mielőtt felismernék, hogy veszélyben vannak. A doktorok pedig évente körülbelül nyolc rákos megbetegedéseket fedeznek fel 

– magyarázta Bakshi, hozzátéve, hogy számos daganat bizonytalan tüneteket mutat és néhányat nehéz meghatározni, ami nem feltétlenül áll összhangban az iránymutatásokkal.

Hozzátette: az olyan döntéstámogató rendszerek, mint a rákfelismerést segítő C the Signs program mesterséges intelligencia, fontos részét képezik a daganatos megbetegedés felismerésének amellett, hogy javítják a betegek tudatosságát a rák különböző típusaival kapcsolatban, és 

jobb hozzáférést biztosítanak az egészségügyi technológia révén a diagnosztikai technológiákhoz, például a CT- és MRI-szkennerekhez.

 Ezzel lesz forradalmi áttörés a mesterséges intelligencia az egészségügyben. Más szóval: úttörő szerephez jut a mesterséges intelligencia a rákos megbetegedések korai felismerésében. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!