Földcsuszamlás okozta a rejtélyes földrengéseket

A tudósok meghatározták, hogy a szökőár helyszíne egy a Grönland keleti részén elhelyezkedő távoli fjord. A földcsuszamlás egy 200 méteres szökőárat indított be.
Vágólapra másolva!
Egy grönlandi fjordban történt masszív földcsuszamlás egy hullámot indított el, ami 9 napon át rázta a Földet. A szeizmikus jelet múlt szeptemberben az egész világon észlelték az érzékelők, ezért a tudósok vizsgálták, hogy honnan származott. A földcsuszamlás – egy sziklahegyoldal összeomlott és glaciális jeget vitt magával - egy 200 méteres hullámot indított be. Aztán ez a hullám csapdába esett a keskeny fjordban – előre-hátra mozgott 9 napon át, és rezgéseket generált. Dr Stephen Hicks a Londoni Egyetem (University College London) munkatársa, a kutatásban részt vett egyik tudós a BBC tudomány magazinjának magyarázta az eseményt.
Vágólapra másolva!

Az ilyen földcsuszamlások a klímaváltozás miatt gyakrabban fordulnak elő, mert olvadnak a Grönland hegyeit alátámasztó gleccserek. A Science magazinban publikált vizsgálat eredményei egy nemzetközi tudósokból álló csapat és a Dán Haditengerészet közös munkája. 

A tudósok meghatározták, hogy a szökőár helyszíne egy a Grönland keleti részén elhelyezkedő távoli fjord.  A földcsuszamlás egy 200 méteres szökőárat indított be.
A tudósok meghatározták, hogy a szökőár helyszíne egy a Grönland keleti részén elhelyezkedő távoli fjord.  A földcsuszamlás egy 200 méteres szökőárat indított be. 
Fotó: BBC News

Amikor tavaly észlelték a jeleket, csak egy földrengésnek nézett ki, és úgy nevezték, hogy „azonosítatlan szeizmikus objektum”. Kilenc napon át 90 másodpercenként jelent meg. Egy csoport kíváncsi tudós egy online chat platformon elkezdte megvitatni a rejtélyes jelet. Ugyanakkor dán kollégák, akik sok terepmunkát végeztek Grönlandon, jelentéseket kaptak egy távoli fjordon történt szökőárról. Ekkor egyesítették erőiket. A csapat a szeizmikus adatok felhasználásával meghatározták, hogy a jel forrásának helyszíne a Grönland keleti részén elhelyezkedő a Dickinson Fjord. Aztán gyűjtöttek más jeleket, a fjord műholdas képeit és fotóit, amiket a Dán Haditengerészet épp a jel megjelenése előtt készített. Egy műholdas kép egy a fjordban lévő vízmosásban porfelhőt mutatott. Összehasonlítva az esemény előtti és utáni képeket kiderült, hogy összeomlott egy hegy és egy gleccser részt a vízbe söpört.

 

A kutatók végül megfejették, hogy egy 25 millió m2 Empire State Building terjedelemmel ekvivalens - szikla csapódott a vízbe és egy 200 méter magas megaszökőárat idézett elő.

 

A helyszín esemény utáni fotóin egy az óriási hullám által felfelé hajlított üledék által hagyott jel látható a gleccseren.

A tudósok azt mondják, hogy tiszta szerencse, hogy nem volt hajó a területen, amikor a földcsuszamlás történt.
Fotó: BBC News

 

A földcsuszamlás okozta hullám nem tudta eloszlatni az energiát

 

Az általában földalatti földrengések által okozott szökőárak a nyílt óceánban néhány óra alatt eloszlanak. De ez a hullám csapdába esett. Ez a földcsuszamlás a nyílt óceántól körülbelül 200 kilométerre lévő szárazföldön történt. És ezek a fjordrendszerek nagyon komplexek, ezért a hullám nem tudta eloszlatni az energiáját. A csapat készített egy modellt, ami megmutatja, hogy a hullám az eloszlás helyett hogyan ütődött előre-hátra 9 napon át. A kutatók még sosem láttak ilyen nagy mértékű vízmozgást, ami ilyen hosszú időn át tartott.

 

A tudósok azt mondják, hogy a földcsuszamlást Grönland emelkedő hőmérséklete okozta, ami a hegy alján lévő gleccsert megolvasztotta.

 

Ez a gleccser támasztotta alá a hegyet és úgy elvékonyult, hogy már nem tudta tovább megtartani. Ez mutatja, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van a területre.

Egy műholdas kép közvetlenül a földcsuszamlás (jobbra) után egy látható porfelhőt rögzített.
Fotó: BBC News

Bár az esemény egy távoli területen történt, ezeket a fjordokat látogatja néhány északi-sarki sétahajó. Szerencsére senki nem volt a területen, ahol a földcsuszamlás történt.

Dr Kristian Svennevig a kutatás vezetője, a Dán és Grönlandi Nemzeti Geológiai Felügyelet (National Geological Surveys for Denmark and Greenland (GEUS)) munkatársa azt mondta, hogy ez egy egyre gyakoribb jelenség az Északi-sarkon. Egyre több az óriási, szökőárat előidéző földcsuszamlás, különösen Grönlandon.

Dickinson azt mondja, hogy ez az esemény talán az első eset, hogy egy éghajlatváltozás okozta esemény hatással van a lábunk alatti kéregre az egész világon.

(Forrás: BBC Hírek: https://www.bbc.com/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!