Kína talált valamit a Hold sötét oldalán, fontos rejtély oldódhat meg

Vágólapra másolva!
2024 júniusában Kína történelmet írt a Csang'o-6 holdszonda célba juttatásával, amely a Hold másik oldalán landolt, közel a déli pólushoz. Az űreszköz fő célja az volt, hogy égi kísérőnk ezen kevésbé ismert részéről kőzetmintákat gyűjtsön. A vállalkozás teljes sikernek bizonyult, a szerkezet összesen 1935,3 grammnyi anyagot tudott begyűjteni. A mintákat alaposan megvizsgálták, és érdekes különbségeket találtak a Hold két oldala között.
Vágólapra másolva!

A Hold kötött tengelyforgása miatt mindig ugyanazt az oldalát fordítja a Föld felé. Ennek oka, hogy a Hold forgási sebessége megegyezik a keringési idejével. Ez a jelenség nem egyedülálló: sok rendszerben megfigyelhető, ahol a bolygó tömege lényegesen nagyobb, mint a körülötte keringő holdé. Bár a Hold másik felét sokszor sötét oldalként emlegetik, ez az elnevezés csalóka, mert nagyjából ugyanannyi napfény éri, mint az égitest Földről is látható részét.

A Csang'o-6 holdszonda által gyűjtött minta egy tartályba zárva. A Hold két oldala különbözik egymástól, az ezzel kapcsolatos rejtélyt segíthet megoldani az új felfedezés
A Csang'o-6 holdszonda által gyűjtött minta egy tartályba zárva. A Hold két oldala különbözik egymástól, az ezzel kapcsolatos rejtélyt segíthet megoldani az új felfedezés
Fotó: Xinhua via AFP

A Hold két oldala között mégis jelentős különbségek figyelhetők meg: 

míg az égitest Földről látható felét mélyebb medencék és sötét területek, ún „Hold-tengerek” jellemzik, addig a túloldal rengeteg kráterrel és vastagabb kéreggel rendelkezik.

Mit talált a Hold sötét oldalán a kínai holdszonda?

A Csang'o-6 küldetés során gyűjtött minták új lehetőséget kínálnak a Hold keletkezésének megértésére. Az első vizsgálatok kimutatták, hogy a leszállási helyen, a Déli-Sark-Aitken medencében (SPA) magmatizmus tapasztalható, vagyis az itteni magma lehűlésével szilárd kőzet, ún. magmás kőzet jött létre. Az ilyen minták tanulmányozása segíthet tisztázni a Hold keletkezésének és fejlődésének fontosabb kérdéseit.

Egy kutatás, amelyet a Hongkongi Egyetem geológusai végeztek, kimutatta, hogy a SPA medencében különösen sok, magnéziumban gazdag magmás kőzet található.

 Ezek tanulmányozása azért fontos, mert segít feltárni ezen kőzettípusok keletkezési folyamatait és időbeli kialakulását.

Hold
A Hold Földről látható oldala
Fotó: ANP via AFP

A Hold két arca

A sötét oldalon gyűjtött mintákat összevetették a Hold felénk néző részéről származó kőzetekkel. 

Az eredmények érdekes vulkanikus különbségekre világítottak rá a két oldal között, amelyek valószínűleg a kéreg vastagságával állnak összefüggésben; ott, ahol a kéreg vastagabb, az úgynevezett kiömlési (extruzív) vulkanizmus, azaz a felszínen megszilárduló magma dominál.

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy az SPA medencében kevesebb bazalt található, mint várták. Ennek oka viszont továbbra is rejtély.

A tanulmány az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban jelent meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!