A macskák utálják a zárt ajtókat, ez lehet a magyarázat

Vágólapra másolva!
A macskák nyávognak, bedugják a mancsukat az ajtó alá vagy megtapogatják az ajtót és ez csak néhány a furcsa dolgok közül, amelyeket a macskák a zárt ajtók körül művelnek. De miért idegesíti ez ennyire a macskákat?
Vágólapra másolva!

Ha valaha látott már macskát egy csukott ajtó előtt, észrevehette, hogy mennyire idegesíti őket a csukott ajtó. Előfordulhat, hogy a szőrös mancsát a rés alá dugja, tapogatni kezdi az ajtót, vagy akár meg is támadja azt, miközben izgatott nyávogást bocsát ki. De miért utálják a macskák ennyire a zárt ajtókat? 

macskák
A macskák utálják a zárt ajtókat
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A szakértők szerint mind az evolúció, mind maguk az állattartók szerepet játszanak ebben.

A macskák nem akarnak lemaradni semmiről

A kutatók szerint részben azért, mert 

a macskák kíváncsiak és félnek attól, hogy lemaradnak valamiről, 

mondta Dr. Karen Sueda, okleveles állatorvosi viselkedéskutató a Live Science-nek. 

„Nem tudom, mi van a másik oldalon, és meg akarom nézni, hogy kiderítsem” - tette hozzá Sueda. 

A macskák természetüknél fogva kíváncsi lények, és szeretnek szemmel tartani mindent, ami a területükön történik, beleértve a gazdájuk házát is. Ez az ellenőrzés segít életben tartani őket a vadonban, de olyan viselkedésekhez vezethet, amelyeket mi furcsának értelmezhetünk, mint például az ajtó megtámadása. 

„A macskák szeretik ellenőrizni a terekhez való hozzáférést, a létfontosságú alapvető szükségleteket és a területet”

 - mondta Ingrid Johnson macskaviselkedési tanácsadó a Live Science-nek. „A macska olyan faj, amely egyszerre ragadozó és préda, amelynek vadásznia kell a túléléshez, de ugyanakkor biztonságban is kell éreznie magát a környezetében.” 

A zárt ajtó mindent kimerít, amit a macskák - Jane Ehrlich macskaviselkedés-szakértő szavaival - "három szörnyű C-nek" tartanak. Utálják, ha nincs választásuk (Choice), utálják, ha nem ők irányítanak (Control), és utálják a változást (Change). 

macska
A macskák mindenre kíváncsiak
Fotó: Sébastien Herent / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Bár a macskák nem feltétlenül akarnak részt venni abban, ami az ajtó mögött történik, tudni akarják, mi történik, mondta Ehrlich. A macskák élvezik a gazdájuk figyelmét is - amit a zárt ajtó kiküszöböl. 

A Behavioural Processes című folyóiratban közzétett 2017-es tanulmány szerint a legtöbb macska az emberi interakciót részesíti előnyben más ingerekkel szemben, beleértve az ételt és a játékokat. 

És a macskák azt sem értik, hogy a zárt ajtó ideiglenes, mondta Johnson. 

„Csak annyit fognak fel, hogy azt a helyet, amelyhez korábban hozzáférhettek, ahol biztonságban érzik magukat, vagy ahol szeretnek aludni, szundikálni, enni vagy bármit tenni most hirtelen elveszik tőlük” - mondta Johnson. „Amikor a macskáink számára érthetetlenül szabályozzuk a dolgokat, stresszt okozunk nekik.” 

macska
Ingerült macska
Fotó: BSIP via AFP/HUBERT / BSIP

Szorongást okoz a macskáknak a kizárás

A kedvenceik szorongása úgy csökkenthető, hogy a macskatulajdonosok következetesen kijelölik a ház azon területeit, ahová macskáik hozzáférhetnek, mondta Johnson. Tehát ha például nem akarja, hogy Pelyhes az étkezőben legyen, ne csak akkor zárja el a hozzáférést, ha látogatói vannak; tegye azt állandóan tiltottá. 

Bár a macskák gyakran mutatnak figyelemfelkeltő viselkedést a zárt ajtók környékén, néha valódi szorongás is lehet bennük.

 Az olyan viselkedésformák, mint a kétségbeesett hangoskodás, a lapított fülek és a sziszegés azt jelzik, hogy a macska valóban zaklatott - mondta Sueda. 

Ha az állattulajdonosok aggódnak macskájuk viselkedése miatt, keressenek fel egy állatorvost, hogy kizárják az esetleges egészségügyi problémákat – tanácsolta a kutató. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!