Megfázás elleni szerek: mutatjuk, mi működik és mi nem

A közönséges megfázásra nincs egyértelmű gyógymód, de a megfázás elleni szerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket
A közönséges megfázásra nincs egyértelmű gyógymód, de a megfázás elleni szerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
A közönséges megfázásra nincs egyértelmű gyógymód. De mi a helyzet azokkal a megfázás elleni szerekkel, amelyek azt állítják, hogy gyorsabban jobban érezzük magunkat tőlük?
Vágólapra másolva!

A megfázás elleni szerek majdnem olyan közismertek, mint a nátha. De vajon működnek-e olyankor, amikor lebetegszünk? Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a megfázást semmi sem gyógyítja. Bizonyos gyógymódok azonban segíthetnek enyhíteni a tüneteket, és megakadályozhatják, hogy rosszabbul érezzük magunkat. 

A közönséges megfázásra nincs egyértelmű gyógymód, de a megfázás elleni szerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket
A közönséges megfázásra nincs egyértelmű gyógymód, de a megfázás elleni szerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket
Fotó: Shutterstock / Shutterstock/Natalya Lys

Ha megfázik, számoljon azzal, hogy egy-két hétig biztosan beteg lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szörnyen kell éreznie magát. Van néhány módszer, ami segíthet abban, hogy jobban érezze magát"

– mutattak rá a Mayo Klinika szakemberei, akik rámutattak arra is, hogy bár a megfázás magától elmúlik, borzasztóan érezhetjük magunkat miatta.

A következő praktikák működőképesek:

  • Sok folyadék: a víz, gyümölcslé, tiszta húsleves vagy meleg citromos víz mézzel segít mérsékelni a torokfájást. Hozzájárul a túl sok folyadékveszteség, a kiszáradás megelőzéséhez. Ne fogyasszunk azonban alkoholt, kávét és koffeintartalmú üdítőket; ezek súlyosbíthatják a kiszáradást.
  • Pihenés: a szervezetnek pihenésre van szüksége a gyógyuláshoz.
  • Meleg folyadék: sok kultúrában meleg folyadékot, például csirkelevest, teát vagy meleg almalevet használnak megfázás esetén. A meleg folyadékok ugyanis a nyálkaáramlás fokozásával enyhíthetik a fájdalmakat.
  • Méz: segíthet a köhögés csillapításában a felnőtteknél és az egy évesnél idősebb gyermekeknél. Meleg teában vagy citromos vízben is működőképes.
  • Párásítás: egy hűvös párologtató vagy párásító nedvességet adhat az otthoni levegőhöz, ami segíthet enyhíteni a tüneteket.

 

Megfázás elleni szerek, amelyek működnek

A kutatók szerint a sós vízzel való gargalizálás egy időre enyhítheti a torokfájást. Azt javasolják, hogy tegyünk egynegyed vagy fél teáskanálnyi sót kétdecis pohár meleg vízbe. Megpróbálkozhatunk jégdarabkákkal, torokfájás elleni spray-kkel, cukorkákkal vagy kemény cukorkákkal is. 

A recept nélkül kapható sóoldatos orrcseppek és -spray-k segíthetnek az orrdugulás enyhítésében. A fájdalom- és lázcsillapításra a felnőttek szedhetnek paracetamol, ibuprofen tartalmú készítményeket vagy aszpirint. A megfázás és köhögés elleni gyógyszereket is kipróbálhatjuk: felnőttek és öt évesnél idősebb gyermekek esetében a vény nélkül kapható dekongesztánsok, antihisztaminok és fájdalomcsillapítók enyhíthetnek bizonyos tüneteket"

– sorolták a szakemberek, hangsúlyozva, hogy ezek nem előzik meg a megfázást, és nem rövidítik meg annak az időtartamát sem. 

Megfázás szezon: természetes védekezőképességünk erősítése kulcsfontosságú a megfázás és az influenza megelőzésébe
Megfázás szezon: természetes védekezőképességünk erősítése kulcsfontosságú a megfázás és az influenza megelőzésében, különösen az őszi hónapokban
Fotó: Getty Images/iStockphoto

A legtöbbjüknek ráadásul mellékhatásai is lehetnek, ezért a gyógyszereket csak a címkén feltüntetett módon és mennyiségben szedjük. A bizonytalanok keressék fel a háziorvosukat.

 

Megfázás elleni szerek, amelyek nem működnek

Hosszú azoknak a megfázás elleni szereknek a listája, amelyek viszont nem segítenek. A klinika orvosai felhívták a figyelmet ezek közül néhányra a leggyakoribbak közül.

Számos tanulmány próbálja kideríteni, hogy mely természetes gyógymódok működőképesek
Számos tanulmány próbálja kideríteni, hogy mely természetes gyógymódok működőképesek
Fotó: Pinterest

A megfázás elleni szerek, amelyek nem működnek:

  • Antibiotikumok: a nátha éppúgy vírusos eredetű, mint az influenza és ezek a szerek a baktériumokat támadják meg, de nem segítenek a megfázás ellen. Megfázás ellen ezért ne kérjen antibiotikumot az egészségügyi szakembertől, és ne használjon régi antibiotikumokat. Így nem fog gyorsabban meggyógyulni. 
  • Megfázás és köhögés elleni gyógyszerek kisgyermekeknél: a vény nélkül kapható megfázás- és köhögés elleni gyógyszerek árthatnak a négy év alatti gyermekeknek.
  • Megfázás elleni szerek vegyes vizsgálati eredményekkel: a folyamatban lévő kutatások ellenére a tudósok még mindig nem tudják, hogy egyes megfázás elleni szerek, például a C-vitamin és a cink hatásosak-e. 

A C-vitamin szedése nem segít bizonyítottan megelőzni a megfázást. Néhány tanulmány azonban azt találta, hogy a megfázás tüneteinek kezdete előtt szedett C-vitamin lerövidítheti a tünetek időtartamát. Egyes tanulmányok szerint a cinkpasztillák vagy -szirupok is megelőzhetik a megfázást vagy lerövidíthetik a tüneteket; más kutatások alapján a cink azonban nem segít, ráadásul káros mellékhatásai lehetnek, bizonyos esetekben akár a szaglás elvesztését okozhatja.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!