Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról négy űrhajós

Vágólapra másolva!
Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról pénteken három amerikai és egy orosz űrhajós, küldetésük a Boeing kapszulaprobléma és a Milton hurrikán miatt hosszabbodott meg.
Vágólapra másolva!

A SpaceX-kapszula hajnal előtt, 30 órás utazás után ejtőernyővel csapódott a Mexikói-öböl vizébe Florida partjainál, miután a hét közepén lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

NASA,SpaceX,visszatérés
2024. október 25-én landoltak a NASA űrhajósai: Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps és Alexander Grebenkin a Mexikói-öbölben, Pensacola partjainál
Fotó: AFP

A három amerikainak és egy orosznak már két hónapja vissza kellett volna térnie.

Hazatérésüket azonban megakadályozta, hogy problémák léptek fel a Boeing új Starliner-kapszulájánál, amely szeptemberben biztonsági aggályok miatt üresen tért vissza. Ezután közbeszólt a pusztító Milton hurrikán, amelyet további két hétig tartó erős szél és a tengeren kialakult viharos helyzet követett. 

A SpaceX márciusban indított útnak négy űrhajóst: az amerikai űrkutatási hivataltól, a NASA-tól Matthew Dominickot, Michael Barrattet és Jeanette Eppst, valamint az orosz Alekszandr Grebenkint. Barratt már harmadszor járt az űrállomáson, a többieknek ez volt az első űrutazása. Az amerikai űrügynökség szerint 

a legénység fontos kutatási eredményeket hozott vissza magával az űrkapszulában.

Az amerikai űrhajósok mintegy 200 kísérletet hajtottak végre, többek között őssejtekkel és növényekkel. Azt is tesztelték, hogy a lábakon lévő nyomásmandzsettákkal miképpen lehet megelőzni az űrhajósok egészségügyi problémáit. Michael Barratt méltatta az otthoni támogatócsapatok munkáját. Mint mondta:

velünk együtt kellett újratervezniük, átdolgozniuk és újraalkotniuk mindent..., és segítettek nekünk abban, hogy megbirkózzunk ezekkel a csapásokkal.

A négy visszatérőt a két Starliner-tesztpilóta, Butch Wilmore és Suni Williams - akiknek saját küldetése nyolc napról nyolc hónapra nyúlt -, valamint a SpaceX által négy hete indított két űrhajós váltja az ISS-en. 

Ők februárig maradnak az űrállomáson, amelynek személyzete ismét a normális létszámra - hét főre - csökkent, négy amerikaira és három oroszra. 

Korábban többször írtunk arról, hogy Sunita Williams és Barry 'Butch' Wilmore járműve meghibásodott, héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében, ezért az asztronauták nem térhettek haza. A NASA jövőre egy SpaceX-hajón hozza vissza a Földre őket. Vannak tartalék készletek odafent, hogy az űrhajósok sokáig életben maradhassanak.

Az űrállomásnak saját oxigéntermelő rendszerei vannak, és a szén-dioxidból kilégzett oxigén mintegy 50%-át visszanyerik.

Ami a vizet illeti, az állomáson vizelet-ivóvíz-újrahasznosító rendszer működik, és ennek egy része a személyzet leheletéből és verejtékéből a kabin levegőjébe kerülő nedvességet is felfogja. Az élelmiszer-ellátás is biztosított.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!