A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Háromezer magyar szurkolhat az olimpián

Vágólapra másolva!
Még azelőtt, hogy Peking elnyerte volna a 2008-as Olimpiai játékok szervezési jogát, a város vezetése ígéretet tett arra, hogy a versenyek megrendezése alkalmából javítani fog a pekingi városképen. Miközben a város lázas tempóban készül a nagy eseményre, a hazai szurkolók már lefoglalhatják belépőiket a magyar csapat versenyeire.
Vágólapra másolva!

A fejlődő városokhoz hasonlóan Peking városkép kissé kaotikusnak tűnik a külföldi szemlélő számára: a magas épületeket sokszor alacsony, egyemeletes házak veszik körül, és a négyzetrácsos szerkezetű Pekinget gyűrűszerűen körülölelő széles utak, gyakran kiismerhetetlenné teszik.

A pekingi városépítők már régóta a helyzet normalizálására törekednek, és az olimpiai játékok szervezése kiváló alkalom ennek a folyamatnak a felgyorsítására. A pekingi kormány kimondottan erre a célra hozta létre a 2008-as Környezetfejlesztési Csoportot, melynek fő feladata az, hogy az olimpiai játékok előkészületeivel párhuzamosan irányítsa Peking környezetfejlesztését, az infrastruktúra kiépítését és a környezet szerkezetének egyszerűsítését.

Városi tervek, napenergiás olimpiai falu

A 80 ezer férőhelyes olimpiai stadion az olimpia nyitóünnepségének ad majd otthont, annak az eseménynek, amely minden olimpiát rendező ország számára presztízskérdés, ekkor láthatják nyilvánosan először a nézők a legnagyobb olimpiai létesítményt, éppen ezért a kínaiak mindent megtesznek, hogy elkápráztassák a világot. Egyedül e létesítmény építési költségei meghaladják a 400 millió dollárt. A szabálytalan szögletes fémgerendái miatt madárfészeknek becézett építmény az olimpia központja lesz. A nyitó- és záróünnepségeken kívül itt rendezik majd a leglátványosabbnak tartott atlétikai versenyeket és a labdarúgótorna egyes mérkőzéseit is.

A stadion méretei lenyűgözők: hossza 330 méter, szélessége 220 méter, magassága 69 méter, teljes területe pedig 250 ezer négyzetméteres. A stadiont körülvevő fémrácsszerű szerkezet 50 ezer tonna acél felhasználását teszi szükségessé. Az eredeti tolótetős terveket finanszírozási problémák miatt egyelőre elvetették.

Az olimpiai stadionhoz hasonlóan a pekingi Nemzeti Úszóközpont területén is tartanak még az építkezések, de minden valószínűség szerint az épület az olimpiai játékok egyik legkülönösebb épülete lesz. A vízi-kocka elnevezésű úszóközpont különlegessége, hogy terveit szappanbuborékok formái ihlették. A 9. Nemzetközi Építészeti Biennálén Velencében lélegzetelállító formája miatt díjazott komplexum költségei meghaladják a 100 millió dollárt.

A központ 70 ezer négyzetméter alapterülettel és öt medencével (az egyiket még hullámgéppel is ellátják), valamint további vízi pályákkal, 17 ezer férőhellyel büszkélkedhet majd. Ez lesz a helyszíne az úszó, műugró, vízilabda és a szinkronúszó versenyeknek.

Olasz és kínai cégek együttműködésével a pekingi olimpiai faluban felépítik az olimpiai játékok történetének legnagyobb napenergiával működő központi vízmelegítő rendszerét.

Az olimpiai szervező bizottság a "Zöld Olimpia" jegyében úgy döntött, hogy napenergia felhasználásával biztosítják a melegvíz-szolgáltatást a sportolók számára. A rendszer az olimpiai falu 42 épületének melegvíz-ellátásáról fog gondoskodni, ami több mint 500 ezer négyzetméteres területet jelent, és 12 ezer sportoló napi melegvíz-felhasználását teszi lehetővé. A rendszer várhatóan 2008 első félévére készül el teljesen, és a tervek szerint az olimpiát követően szállodaként üzemelhet tovább.

320 ezer önkéntes

Az olimpia lebonyolítását a szakemberek mellett, a korábbi játékokhoz hasonlóan jelentős számú önkéntes is segíti majd. Eddig több mint 320 ezren jelentkeztek önkéntes munkára a pekingi olimpiára, jóllehet szervezőknek csak 70 ezer munkaerőre lesz szüksége a játékokon, további 30 ezer főre pedig az azt követő Paralimpiára. Az önkéntesek legelső csoportját idén nyáron választják majd ki, akik már a 2007-es teszt-versenyeken és rendezvényeken is segítik a szervezők munkáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!