A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kelet-Európában a legjobb lett a budapesti repülőtér

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Passangers arrive at the airport as the flights of Hungarian Airline Malev are cancelled in Budapest's Liszt Ferenc Airport on February 3, 2012. Hungary's national airline Malev said early Friday that it had grounded its planes after running out of cash almost a month after the European Union said the carrier must pay back state aid. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A legjobb kelet-európai repülőtérnek választották 2014-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. A mezőny azonban nem volt túl erős; Közép-Európában – ahová a prágai vagy a varsói repteret is sorolták – nagyobb volt a verseny.
Vágólapra másolva!

Ismét kiosztották a World Airports Awards díjait, amelyek az ágazat legrangosabb elismerésének számítanak. A különböző rangsorokat 110 nemzet 12,85 millió utasának véleménye alapján készítették, és 410 repülőtér szerepel benne. A felmérés 39 fő tényezőt vesz alapul az értékeléshez, többek között a becsekkolás, az érkezés, a transzferek, a vásárlási lehetőségek, a biztonsági ellenőrzés vagy a beléptetés területén.

Az egyik regionális versenyben magyar siker született: a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az első lett a kelet-európai régió repterei között.

A legjobb repülőterek Kelet-Európában
(Forrás: Skytrax)

1. Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Magyarország
2. Kiev Boryspil International Airport, Ukrajna
3. Lennart Meri Tallinn Airport, Észország
4. Riga International Airport, Lettország
5. Bratislava MR Štefánik Airport, Szlovákia
6. Belgrade Nikola Tesla International Airport, Szerbia
7. Tbilisi International Airport, Grúzia
8. Sofia Airport, Bulgária
9. Varna Airport, Bulgária
10. Burgas Airport, Bulgária

Amint látható, a kelet-európai mezőny nem túl nagy forgalmú és/vagy presztízsű repülőterekből áll össze. A budapesti repteret a szervezők ebbe régióba sorolták be, noha például Prága és Varsó Közép-Európában versenyzett (előbbi 8., utóbbi 10. lett abban a mezőnyben). A legjobb közép-európai repülőtér München lett, amely egyébként egész Európában a legjobb eredménnyel büszkélkedhet, hiszen egyúttal a világranglista harmadik helyén szerepel, a szöuli és a szingapúri reptér mögött. A szingapúri Changi Airport az idén már sorozatban másodszor lett a világ legjobbja, korábbi személyes élményünket itt olvashatja róla.

A világ legjobb prémiumszolgáltatású repülőtere a dohai, a legjobb VIP-terminálok a kínai Sanyában találhatók, a fapadosok legjobb reptere pedig a London Stansted. A legnagyobb fejlődés a kínai Sencsen repülőterén történt (ezen a listán az ötödik a budapesti). A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér neve még két összehasonlításban feltűnik: az 5-10 millió utast kiszolgáló repterek sorában a nyolcadik helyen szerepel (ezt a listát a Cincinnati/Northern Kentucky Airport vezeti), valamint Európa legjobb regionális repterei közül az ötödik (itt Köln/Bonn az első).

További listákat itt böngészhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!