Minden Angliába utazó uniós polgárnak kötelező a karantén

koronavírus, Anglia, repülőtér
Egy védőmaszkot viselő utas a kutyájával a nyugat-londoni Heathrow repülőtér 2. terminálján 2020. december 21-én.
Vágólapra másolva!
Érvénybe lépett kedd reggel az a brit kormányrendelet, amelynek alapján a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt a brit kormány karanténmentes belépést biztosító zöld utazási listáján.
Vágólapra másolva!

A zöld kategóriás országok listájára a múlt csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely

zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

A brit kormány azzal indokolta Portugália - az eddigi egyetlen zöld kategóriás EU-ország - átsorolását a sárga kategóriába, hogy Portugáliában az elmúlt időszakban csaknem megkétszereződött a pozitív koronavírus-tesztek aránya az összes elvégzett szűrővizsgálaton belül.

Kedd reggeltől hét ország - Afganisztán, Bahrein, Costa Rica, Egyiptom, Sri Lanka, Szudán, valamint Trinidad és Tobago - a legszigorúbb, vörös kategóriába került át.

A vörös kategóriába sorolt országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént. E karantén költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (több mint 700 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.
A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, és néhány atlanti, illetve karibi szigetcsoport.

Oltás Londonban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Hasan Esen

A sárga kategória a legnépesebb országcsoport

A brit kormány ide sorolja Magyarországot és - Portugália kedd reggeltől érvénybe lépett átsorolásával - az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Görögországot, Franciaorszégot és Olaszországot is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük,

indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

Portugália keddi átsorolása előtt valóságos légihíd indult Anglia és a portugáliai üdülőhelyek között, amelyeken több tízezer brit turista tartózkodott a kormányrendelet kihirdetése idején. Még kedd hajnalban is többtucatnyi különgép hozta az utasokat, akik közül nagyon sokan üdülésük tervezett letelte előtt voltak kénytelenek hazatérni.

Egy védőmaszkot viselő utas a kutyájával a nyugat-londoni Heathrow repülőtér 2. terminálján Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A BBC rádió keddi beszámolója szerint a szigorító rendelet kedd reggeli életbe lépése előtti utolsó ilyen különjáratot a Wizz Air légitársaság teljesítette a dél-portugáliai Faro és az észak-angliai Doncaster-Sheffield repülőtér között.

Tim Alderslade, a brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK vezérigazgatója kedden a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott:

. Alderslade arra utalt, hogy Portugália alig három héttel mostani átsorolása előtt, az új színkódos rendszer bevezetésének napján még a zöld kategóriába került.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!