Még mindig nem ért véget a fesztiválszezon, ezek a programok várják a hétvégén

fesztivál, buli,
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Sokak örömére még mindig nem ért véget a fesztiválszezon, de korszakalkotó magyar fotósok munkáit is megtekinthetjük még az utolsó pillanatban. Mutatjuk azt az négy programot, amire érdemes ellátogatni a hétvégén!
Vágólapra másolva!

Fesztiválutca lesz a 15. Kolozsvári Magyar Napokon

Fotó: Facebook / Kolozsvári Magyar Napok

Fesztiválutcával és színes programkavalkáddal várják a 15. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) résztvevőit szerdától az erdélyi városban, ahol este a főtéri koncertsorozat is elkezdődik a Zanzibár és a Neoton Família fellépésével. A Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének számító Kolozsvári Magyar Napokon szerdán a Farkas utcában nyílik meg a kézműves és termelői vásár, valamint a múzeumok és könyvkiadók sétányát befogadó fesztiválutca. A régi-új helyszín idén sokkal tágasabbnak hat, mint a korábbi években, hiszen számos mellékutca alakult gyalogos övezetté.
 A fesztiválon a magyarországi múzeumok is jelen vannak és várják interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal a gyerekeket, 
A Kolozsvári Magyar Napokon idén 76 helyszínen több mint 550 program zajlik, a részletes programkínálat a Magyarnapok.ro honlapon és a fesztiválappon böngészhető.

 

Vasárnapig látogatható a Magyar fotóművészek Amerikában című kiállítás
 

Fotó: Facebook / Szépművészeti Múzeum

Eddig ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeumban látható Kertész, Moholy-Nagy, Capa Magyar fotóművészek Amerikában című tárlatot, amely a vasárnap tekinthető meg utoljára. A kiálltás első alkalommal mutatja be átfogóan az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit. A több mint 170 művet felvonultató tárlaton 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül. A kiállított művek nagy részét 17 amerikai gyűjtemény, köztük a Virginia Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago, a los angelesi The Getty, vagy a washingtoni National Gallery of Art kölcsönözte a bemutatóra.

 

Bujtor István Filmfesztivál lesz Keszthelyen
 

Fotó: Facebook / Bujtor István Filmfesztivál

 

Hatvannégy versenyfilm mellett az ikonikus Ötvös Csöpi-sorozat alkotásai, valamint díszvendégek is várják a közönséget az augusztus 22-én kezdődő Bujtor István Filmfesztiválon, Keszthelyen. Az augusztus 25-ig tartó filmfesztiválon az ikonikus Ötvös Csöpi-sorozatból A Pogány Madonna című filmet is láthatja a közönség. A sorozatból Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba című alkotások vetítése is szerepel a programban. A Pogány Madonna-szobrát a Hamis a babával együtt a Bujtor-emlékkiállításon tekinthetik meg az érdeklődők. Az eseményen számos alkotó személyesen is jelen lesz. A Bujtor-díjak átadását augusztus 25-én tartják a Balaton Színházban, a Bujtor-család jelenlétében. A Csöpi-filmek kivételével minden alkotás és beszélgetés ingyenesen látogatható. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon érhető el.

 

Erősíti világzenei vonalát idén a Vidor Fesztivál 

Fotó: Facebook / Vidor Fesztivál

Húsz helyszínen százhúsz programmal, az elmúlt évekhez képest több világzenei és könnyűzenei koncerttel, színházi előadásokkal, irodalmi és szabadidős programokkal várja az érdeklődőket augusztus 23. és 31. között a 23. Vidor Fesztivál Nyíregyházán. Az eredetileg a világzenei szcéna sokszínűségét is bemutatni hivatott rendezvény ebben az évben kicsit visszatér a gyökerekhez, a közönség kérésére augusztus végén a korábbi évekhez képest több világzenét játszó együttest hívtak meg a nyírségi nagyvárosba. A Vidor Faluban kulináris ínyencségekkel, a vármegyei zsidó fesztivál keretében kóser ételekkel várják a közönséget, a város főteréén pedig artisták, pantomimesek, mutatványosok és tűzzsonglőrök lépnek fel.
A fesztivál színházi részében öt helyszínen huszonkét színházi produkciót, előadói estet és irodalmi-zenés előadást láthat a közönség, ezek közül a versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért. A rendezvény részletes programja a www.moriczszinhaz.hu és www.vidor.eu oldalon található meg.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!